Welke groentebereiding is het gezondst?

Welke groentebereiding is het gezondst?

Groenten zitten boordevol voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen. Wist je dat de bereidingswijze van groenten een rol speelt in het behoud van deze voedingsstoffen? We zetten de pro’s en contra’s op een rij.

Rauwe vs. bereide groenten. Is er een verschil?

Wissel af tussen rauwe en gekookte groenten, want beiden bieden voordelen. Enerzijds, verliezen rauwe groenten minder vitaminen dan gekookte groenten. Anderzijds neemt ons lichaam sommige voedingsstoffen beter op uit gekookte groenten omdat de celwandstructuur tijdens het kookproces wordt opengebroken. Dat is bijvoorbeeld zo voor lycopeen uit tomaten en glucosinolaten uit koolsoorten.

Van gekookte groenten eet je meestal ook meer dan van rauwe groenten. Zo haal je sneller de dagelijks aanbevolen hoeveelheid groenten. 

Groenten stomen vs. groenten koken: wat is beter?

Door groenten te stomen blijven de vitaminen en mineralen beter behouden. Mooi meegenomen: ook de smaak blijft bij gestoomde groenten beter behouden. Bij het koken van groenten verdwijnen meer vitaminen en mineralen in het water. Maar voor alle duidelijkheid: ook gekookte groenten zijn gezond en bevatten veel voedingstoffen.

Diepvriesgroenten vs. verse groenten: wat moet je kiezen?

Diepvriesgroenten zijn gebruiksklaar en kan je makkelijk bewaren. Een groentevoorraad in de diepvries is altijd handig. Diepvriesgroenten zijn bovendien makkelijk in porties te verdelen en zijn vaak goedkoper dan verse groenten.

Diepvriesgroenten worden direct na de oogst schoongemaakt en ingevroren. Ze verliezen een klein deeltje aan bepaalde vitaminen, maar bevatten soms meer vitaminen dan verse groenten die lang bewaard worden.

Verse of diepvriesgroenten zijn dus beide super. Enige voorwaarde is dat er geen zout, room of saus aan werd toegevoegd. Aan blikgroenten bijvoorbeeld wordt meestal zout en/of suiker toegevoegd. 

300 g groenten per dag om je fit en gezond te voelen

Groenten leveren belangrijke voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen en voedingsvezels. Om je gezond en fit te voelen moet je daar iedere dag voldoende van opnemen. De dagelijks aanbevolen hoeveelheid groenten hangt af van je leeftijd.

Dagelijkse aanbevolen hoeveelheid groenten per leeftijd (Bron: VIGeZ)

  • Peuters (1,5-3 jaar): 50-100 gram groenten (1-2 groentelepels)
  • Kleuters (3-6 jaar): 100-150 gram groenten (2-3 groentelepels)
  • Kinderen (6-11 jaar): 250-300 gram groenten
  • Jongeren (12-18 jaar): 300 gram groenten
  • Volwassenen (18+): 300 gram groenten

Doe de groentetest om te weten of jij voldoende groenten eet.

Zo bewaar je de vitaminen en voedingsstoffen in groenten maximaal

  • Gebruik weinig kookwater en leg de groenten pas in het water wanneer het kookt. Je verliest meer vitaminen en mineralen als je de groenten al op voorhand in koud water zet.
  • Snijd groenten niet te lang op voorhand. Voorgesneden groenten verliezen sneller vitaminen door de blootstelling aan zuurstof en/of licht.
  • Bak, braad of kook groenten niet langer dan nodig om voedingsstoffen te behouden.
  • Bewaar groenten niet te lang. Hoe langer je ze bewaart, hoe meer vitaminen verloren gaan.
  • Eerst wassen, dan snijden. Ook zo verlies je minder voedingsstoffen via het waswater.
  • Snijd groenten niet te klein. Grote stukken groenten hebben minder contactoppervlak met het water waardoor ze minder voedingsstoffen verliezen.

Meer weten? Verwerkte groenten staan in de kijker op Nice-info.be 

Heb jij een van onze recepten geprobeerd? Of ken je zelf nog een lekker gerecht dat je graag met ons wilt delen? Laat het zeker weten via FacebookInstagram of Twitter met #lekkervanbijons.