Vol-au-vent

Vol-au-vent, een recept voor koningen en koninginnen

Vol-au-vent is een echte klassieker. In combinatie met frietjes en een lekker bladerdeegkoekje smult iedereen van dit koninginnenhapje. Wil jij je tafelgasten verwennen als kings & queens? Volg dan onze slimme tips voor de perfecte vol-au-vent.

Slimme tips voor een verrukkelijke vol-au-vent

Bouillon, kip, gehaktballetjes, een roux en een liaison: dat zijn de hoofdbestanddelen van vol-au-vent. Ontdek ons recept voor vol-au-vent en met deze tips kan er al helemaal niets meer mislopen:

  • Heb je zelf kippenbouillon gemaakt, wacht dan niet te lang om het vlees van de kip te halen. Dit gaat het makkelijkst wanneer de kip nog wat warm is.
  • Rol de gehaktballetjes eerst door een bordje met bloem, zo voorkom je dat de balletjes uiteenvallen tijdens het koken. Je kan de gehaktballetjes ook apart bakken in de pan.
  • Roer de liaison pas onder de vol-au-vent wanneer deze niet meer kookt, anders kan het geheel gaan schiften.
  • Voeg op het einde een beetje citroensap toe aan de saus om ze een subtiele frisse toets te geven.
  • Voor een extra volle saus kan je er tot slot eventueel nog een eidooier doorroeren.
  • Vol-au-vent smaakt altijd beter als je hem een dag op voorhand klaarmaakt. Zo komen alle smaken nog meer tot hun recht.

Vol-au-vent in 1-2-3

Zin in vol-au-vent, maar geen zin om uren in de keuken te staan? Wees je kookwekker te slim af met deze snelle oplossingen:

  • In plaats van een volledige kip kan je ook vol-au-vent met kipfilet maken. Snijd de kipfilet dan gewoon in blokjes.
  • Zelfgemaakte kippenbouillon is natuurlijk top, maar met bouillonblokjes krijg je evengoed een lekkere vol-au-vent.
  • Ga je voor een volledig koninginnenhapje, dan kan je kant-en-klare bladerdeegkoekjes kopen als snelle oplossing. Heb je iets meer tijd, koop dan een paar bladerdeegvellen en snijd hier voor elk koekje een rondje uit en een 4-tal ‘ringen’ die de rand zullen vormen van het koekje. Bestrijk het rondje met wat losgeklopt eigeel en stapel de ringen erop, telkens met wat losgeklopt eigeel ertussen zodat ze goed aan elkaar plakken. Prik met een vork in de bodem van het koekje en plaats ze zo’n 20 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C.

Vol-au-vent à volonté

Ga je voor de eerste keer ons recept voor vol-au-vent uitproberen? Of ben jij al een geoefend vol-au-ventkok? We zijn hoe dan ook benieuwd naar jouw gerechten! Deel je tips, foto’s of vragen met ons op Twitter, Facebook of Instagram met #lekkervanbijons.

Nieuwsbrief

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.
  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel nieuw recept

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.

Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.