Welke inspanningen gebeuren er op het vlak van diergezondheid?

Diergezondheid ook belangrijk voor veehouders

Ook diergezondheid is een belangrijk aandachtspunt voor de veehouders. Men streeft naar optimale productieomstandigheden (stallen, klimaat, hygiëne en diervoeder) om ziektes te voorkomen. Maar net als mensen kunnen dieren ziek worden. Om ziektes te behandelen of te voorkomen doet men een beroep op geneesmiddelen. Om de gezondheid van de dieren te garanderen, moet elke veehouder in België een contract afsluiten met een dierenarts. Strikte normen, controles en traceerbaarheid staan ook op dit vlak voorop.

Sector zet in op snelle daling antibioticagebruik bij dieren

Antibiotica zijn een effectief middel om zieke dieren te genezen. Foutief of preventief gebruik van antibiotica zorgt er echter voor dat bacteriën resistent worden, waardoor infecties bij zowel dier als mens moeilijker te behandelen zijn. Zoals in de menselijke geneeskunde, wordt in België nu ook het gebruik van antibiotica in de diergeneeskunde opgevolgd. Het BelVet-SAC (Belgian Veterinary Surveillance of Antimicrobial Consumption) verzamelt gegevens via de groothandelaar-verdelers en via de mengvoederfabrikanten.

De vooropgestelde vermindering van het antibioticagebruik in de veehouderij wordt door alle partijen ernstig genomen. Daarom werd in juni 2011 AMCRA opgericht, een kenniscentrum dat gegevens over antibioticagebruik en -resistentie bij dieren zal verzamelen en analyseren. Op basis hiervan zal het kenniscentrum op een transparante manier communiceren, sensibiliseren en de veehouders adviseren. Dit moet zorgen voor een rationele vermindering van het antibioticagebruik bij dieren in België.

 

Lees ook:
Hoe kan het antibioticagebruik in de veehouderij omlaag? 
Verplichte registratie van antibioticagebruik bij vee

Instagram @lekkervanbijons

Nieuwsbrief

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.
  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel nieuw recept

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.

Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.