Wat houdt duurzame land- en tuinbouw in?

Het Vlaams Overleg Duurzame Ontwikkeling (VODO) definieert ‘duurzame land- en tuinbouw’ als volgt: ‘De hoofdfunctie van duurzame landbouw is het produceren van voedsel zodanig dat in de basisbehoeften van elke burger kan worden voorzien. Duurzame landbouw hanteert praktijken die economisch efficiënt zijn, de ecologische draagkracht respecteren en sociaal aanvaardbaar zijn voor de huidige generatie, zonder de kansen van toekomstige generaties te hypothekeren.'

  • De economische dimensie van duurzame landbouw houdt in dat producenten daarvoor een eerlijke prijs krijgen en een leefbare toekomst zien. Hiervoor is gegarandeerde toegang nodig tot productiefactoren: bodem, water, agro-biodiversiteit, kredieten… 
  • De sociale dimensie van duurzame landbouw houdt in dat het uitoefenen van landbouwactiviteiten moet bijdragen tot de sociale stabiliteit van de maatschappij. Landbouwers voorzien in voedsel, een basisbehoefte van iedereen. Landbouw draagt bij aan diverse sociale functies zoals tewerkstelling, plattelandsontwikkeling, recreatie, etc. Hiervoor verdienen zij respect en hebben ze een toekomstperspectief nodig.
  • De ecologische dimensie van duurzame landbouw houdt in dat de invloed van landbouwactiviteiten op milieu, klimaat en natuur zodanig is dat ook toekomstige generaties van een gezond leefmilieu en rijke natuur kunnen genieten en de productiefactoren bodem, water en biodiversiteit in goede conditie blijven.

Instagram @lekkervanbijons

Nieuwsbrief

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.
  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel nieuw recept

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.

Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.