Spieringkotelet

De spieringkotelet komt uit het nekstuk van het varken en bevat laagjes vet tussen de spierbundels. Door het vet wordt het vlees lekker sappig. Spiering koop je doorgaans als bak-, braad- of stoofvlees. 

Bereiding

Spiering is ideaal om te bakken, braden, stoven en roosteren. Probeer het eens in hutsepot of, als het iets dikker gesneden is, in een stoofpotje. Maar ook op de barbecue is het een erg smaakvol stukje vlees. Koud wordt spiering gezouten en gerookt. In de winkel vind je koude spiering onder de namen 'procureurspek' en 'gestoomde spiering'.

Voedingsinformatie

Een spieringkotelet brengt zoals een varkenskotelet belangrijke voedingsstoffen aan, maar ook iets meer vet. Het zichtbare vet na de bereiding wegsnijden is een eenvoudige manier om het vetgehalte te verminderen. Of hou de rest van de maaltijd licht voor hetzelfde effect.  Wissel vette vleessoorten geregeld af met magere soorten. Meer weten over de plaats van vlees binnen een evenwichtige en gevarieerde voeding?

Bewaring

Vlees gebruik je best zo vers mogelijk. Een spieringkotelet is doorgaans twee dagen houdbaar in de koelkast. In onze bewaartips lees je er alles over.