Spek

Je hebt twee soorten spek: het doorregen buikspek en het vet spek op de rug. Spek vind je zowel vers als gepekeld, gezouten en gerookt in de winkel. 

Bereiding

Verse lappen buikspek kan je heerlijk bakken in de pan of grillen op de barbecue. Grillen is minder vet. Droog de sneden buikspek steeds goed alvorens te barbecueën. Gepekeld heten deze lappen zuurkoolspek.  Het buikspek is als braadstuk in de oven een ware delicatesse. Een laagje mosterd garandeert een mooi stuk gebraad. Beleg het met een blaadje laurier, wat tijm en kruidnagel.

Buikspek is superlekker als broodbeleg. In de winkel wordt de magere gerookte spek in plakjes verkocht als ontbijt- of boterhamspek. Rauw is overigens niet de enige manier om van buikspek te genieten. Je kan hem gerust even bakken.

Smultip: spekblokjes geven extra pit aan bepaalde salades. Moet je zeker proberen!

Vet spek op de rug wordt vooral gebruikt om te larderen en om paté van te maken. Het is de ideale spek om een gerecht een lekkere speksmaak te geven. Met het spekzwoerd breng je een winters gerecht als hutsepot meteen op smaak.

Spek wordt vaak gebruikt om voedingswaren te barderen. Anders gezegd, het omwikkelen met spek om uitdroging te vermijden.

Voedingsinformatie

Spek bevat veel vet. Maak daarom geen dagelijkse gewoonte van bijvoorbeeld spek en eieren bij het ontbijt. Zorg voor voldoende variatie tussen vleessoorten en wissel vette vleessoorten geregeld af met magere soorten. Meer weten over de plaats van vlees binnen een evenwichtige en gevarieerde voeding?
 

Bewaring

Vlees gebruik je best zo vers mogelijk. Wil je spek voor langere tijd bewaren, dan is invriezen perfect mogelijk. Opgelet: de zoutsmaak neemt toe door het invriezen. In onze bewaartips lees je er alles over.