De boer op!

Land- en tuinbouwers zijn dag in dag uit bezig met de productie van kwaliteitsvol voedsel. Ze gaan elk op hun manier en in hun eigen bedrijfssituatie de vele economische, sociale en milieukundige uitdagingen aan.

Steeds meer veehouders leveren inspanningen om de druk op het milieu te verkleinen en het dierenwelzijn te verhogen. Ontdek hieronder hoe landbouwers Koen, Rik, Mark, Franky en Kris en hun partners zich inzetten voor een schone landbouw. Maak ook kennis met hun collega's land- en tuinbouwers op www.schoonboeren.be.

Ontdek het verhaal van...

Koen, Varkensbedrijf Depypere-Verkinderen, Wingene

Toen Koen en Els in 1996 startten met het varkensbedrijf waren er zo’n 250 zeugen. Vandaag zijn er dat 840, een indrukwekkende schaalvergroting. Toch is het hen in de eerste plaats niet om de groei op zich te doen. Een leefbaar en efficiënt bedrijf: dat is wat het koppel wil. En dat is hen ook gelukt.

Lees meer

Rik, Rundveebedrijf De Vaneberg, Beernem

Rik vertelt honderduit over de duurzame inspanningen die hij op zijn bedrijf doet. Een bedrijf dat hij in 1990 overnam van zijn vader en waar sindsdien de oude stallen plaats ruimden voor een melkveestal, een loods en een nieuwe jongveestal. Van in het begin wilde Rik een kleinschalig, familiaal bedrijf zonder massaproductie.

Lees meer
 

Mark en Mieke, varkenshouderij Pyck NV, Vleteren

Marc opteerde als één van de eersten in België voor een mestverwerkingssysteem met rietvelden. Het resultaat? Een prachtig uitgestrekt rietveld van bijna 3 ha dat zich mooi in het landschap integreert, waardoor niets laat vermoeden dat hier mest tot loosbaar water wordt gerecycleerd.

Lees meer

Franky, Griet en Ward, groenten- en vleesveehouderij Cool-Deschoemaker, Diksmuide

"Nog voor de prei uit de grond gaat, is er al heel wat aandacht voor duurzaamheid. Stalmest van het eigen vee wordt gebruikt om de bodemvruchtbaarheid te verhogen en het bodemleven te stimuleren." Voor het bemesten van de bloemkoolplantjes zelf past Francky rijenbemesting toe. Dit betekent dat de meststof mooi langs de plantjes valt en er dus minder in de grachten terecht komt. 

Lees meer
 

Kris en Els, gesloten varkensbedrijf Casier - Van Overschelde, Houthulst

Kenners dichten het vlees van hun varkens een unieke smaak toe. Een mooie bekroning voor Kris die reeds in 1991 begon en intussen ongeveer 7000 varkens op de boerderij heeft. “Hoe beter we onze varkens verzorgen, hoe beter het vlees natuurlijk”, vertelt Kris. “En dat begint bij hun voeding. Speciaal meel, verrijkt met Omega 3, geeft een betere smaak aan het vlees."

Lees meer

Instagram @lekkervanbijons

Nieuwsbrief

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.
  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel nieuw recept

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.

Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.