Vanaf welke leeftijd mag mijn kind vlees eten en waarop moet ik letten?

Vanaf de leeftijd van 6 maanden mag je aan de groentemaaltijd wat vlees toevoegen. Start met 1 eetlepel mager vlees per dag. Verhoog dit geleidelijk aan tot ongeveer 25 g per dag. Op 1 jaar is dit voldoende. Zet orgaanvlees zoals lever en niertjes niet vaker dan 1 keer per 2 weken op het menu. Beperk ook het gebruik van gekruide en gezouten vleesproducten zoals worst. Maal zelf vers kwaliteitsvlees of laat dit door de slager doen. Aanvankelijk kook of stoom je vers vlees best. Nadien kan je het ook bakken. Geef jonge kinderen alleen goed doorbakken vlees en voeg geen zout toe.

De aanbeveling voor peuters (1,5-3 jaar) bedraagt 25 tot 50 g vlees, vis, ei of een vervangproduct per dag, voor kleuters (3 tot 6 jaar) 50 tot 75 g per dag en voor lagereschoolkinderen (6-11 jaar) 75 tot 100 g per dag. Vanaf 12 jaar gelden dezelfde aanbevelingen als voor volwassenen. Vlees bevat belangrijke voedingsstoffen voor het kind, waaronder eiwitten, B-vitaminen, ijzer en zink in een goed opneembare vorm. Zij dragen bij tot een optimale groei en ontwikkeling. Vitamine B12 zit van nature enkel in dierlijke producten.

 

Referentie:
www.kindengezin.be > voeding & beweging

 

Bekijk alle veelgestelde vragen

Nieuwsbrief

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.
  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel nieuw recept

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.

Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.