Gekookt eitje met speksoldaatjes

Spek naar ieders bek!

Mmm, de geur van versgebakken spek in de ochtend - daar springt iedereen voor uit z’n bed! Spek is een enorm veelzijdig ingrediënt dat bij jong en oud in de smaak valt. Eet het bij het ontbijt, als hapje, tijdens de lunch of bij het diner… Er is een gerecht met spek naar ieders bek!

Spek als traditioneel streekproduct

Spek maakt deel uit van ons culinair erfgoed. Wist je dat Kempisch spek en Vlaams ovengebakken spek erkend zijn als Vlaams traditioneel streekproduct? Kempisch spek moet vet zijn en gepekeld en gedroogd worden volgens de regels van de Kempische boerentraditie. Vlaams ovengebakken spek is op zijn beurt het resultaat van een goed bewaarde traditie, waarbij het spek in de oven gebakken werd als die nog warm was na het bakken van brood. 

Spiesje van zeeduivel met Vlaams ovengebakken spek

Hoe spek bakken? 6 tips

  • Haal het spek minstens 5 minuten voor het bakken uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen.
  • Leg het spek in een pan met antiaanbaklaag en zet op een middelhoog vuur. De middelhoge temperatuur zorgt dat het vet langzaam smelt, waardoor het spek in z’n eigen vet bakt en extra veel smaak heeft.
  • Leg de speklapjes naast elkaar en zorg dat ze niet overlappen. Zo worden ze egaal gebakken.
  • Om je spek lekker krokant te bakken moet je een beetje geduld hebben. Al het vocht moet namelijk verdampen voor een krokant resultaat. Draai het spek wel regelmatig om.
  • Je kan ook spek bakken in de oven. Leg het spek op een bakplaat bedekt met aluminiumfolie of bakpapier in een voorverwarmde oven van 200 °C gedurende 10 à 15 minuten (afhankelijk van de dikte).
  • Spek bakken kan zelfs in de microgolfoven. Leg een vel keukenpapier in een bord, daar het spek op, en daarbovenop nog een vel keukenpapier. Zet dit 1 tot 3 minuten in de microgolf op de hoogste stand.

De lekkerste recepten met spek

Spek is zo’n ingrediënt dat zich in elk seizoen thuis voelt. In de herfst maak je een lekkere hutsepot met spruitjes en spek, tijdens het eindejaar serveer je boontjes met spek voor een feestelijke toets, en in de zomer maak je er lekker frisse salades mee. Of wat dacht je van hapjes met spek, zoals zeeduivelspiesjes of bladerdeeghapjes?

Kies je voor een maaltijd met spek, ga dan voor vlees van bij ons. Bovendien vind je in de winkel of bij de boer altijd lekkere bio-ingrediënten om te gebruiken in je gerechten met spek. Bekijk hier alle hoeveverkooppunten in je buurt.

Volg ons voor spek-taculaire nieuwtjes

Heb jij nog tips om het allerlekkerste spek te bakken of ken je nog originele gerechten met spek? Laat het ons zeker weten via Facebook, Twitter of Instagram met #lekkervanbijons!

Wil je op de hoogte blijven van de laatste culinaire nieuwtjes, schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief of volg ons op YouTube of Pinterest.

Nieuwsbrief

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.
  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel nieuw recept

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.

Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.