Peter Van Asbroeck op pad met de foodtruck

Peter Van Asbroeck

Peter Van Asbroeck is, behalve tv-figuur en allround sympathieke kerel, ook een gepassioneerde kok. Hij trekt met de foodtruck ‘Varken voor alle vorken’ langs Vlaamse foodfestivals en supermarkten en serveert bijzondere gerechten met varkensvlees. Wat staat er op het menu en hoe zijn de reacties?

“Klanten stonden versteld van de verschillende combinaties en smaken”, vertelt Peter enthousiast. “Varkensvlees op zich is geen onbekende natuurlijk. Kotelet en worst kent iedereen, maar dat er nog zoveel andere gerechten met varkensvlees zijn, was een verrassing voor velen.

Bloedpens wordt bijvoorbeeld al decennialang met appelspijs en gebakken patatjes klaargemaakt. Lekker hoor, maar serveer er een tomatenchutney bij en je weet niet wat er gebeurt. En makkelijk, want de chutney kan je zelf maken, maar als je daar geen zin in hebt, koop je gewoon een potje in de winkel.

Trouwens – een goeie tip – bloedpens met tomatenchutney is ook een fantastisch aperitiefhapje. Snijd de bloedpens in plakjes, leg op een lepeltje met een schepje chutney en je krijgt een feestelijk hapje. Verrassend en niet duur. Je moet het niet altijd ver gaan zoeken, hè”, lacht Peter.  

Welke gerechten met varkensvlees stonden op het menu?

“Mensen konden kiezen uit vier bordjes:

  • de bloedpens met chutney,
  • een yakitori van varkensvlees met komkommer,
  • buikspek met paprikasalade en crème van geitenkaas, en
  • pulled pork in een broodje met koolsla.”

Hmm, pulled pork!

“Haha, inderdaad, heel erg lekker. Pulled pork wordt een klassieker, daar ben ik zeker van. Voor veel mensen was het een regelrechte ontdekking. Pulled pork is traag gegaard varkensvlees, ongeveer 6 uur in de oven, afhankelijk van de grootte van het stuk, op een temperatuur van 150°C. Het resultaat is supermals, sappig vlees met extra veel smaak. Als je niet zoveel tijd hebt, is dat geen probleem hoor. Je kan pulled pork met een perfecte garing ook in de winkel kopen. Dat moet je alleen even opwarmen.”  

Varken voor alle vorken-foodtruck op Gent Smaakt

Yakitori van varkensvlees, wat is dat juist?

“Yakitori wordt gemaakt met filet van varken. Het zijn zoetzuur gemarineerde sliertjes varkensfilet op een satéstokje. Yakitori is een licht, bijna delicaat, gerecht.”

Klinkt lekker!

“Dat is het ook, licht en smaakvol. Zelf ben ik ook fan van de vettere stukken van het varken. Vlamingen zijn niet meteen tuk op vet. Je moet daar natuurlijk ook niet mee overdrijven, maar een stukje zwoerd geeft enorm veel smaak aan vlees. Zelfs als je het niet opeet is het waardevol om het aan het vlees te laten bij het bakken. Nadien kan je het altijd nog wegsnijden. Voor de smaak van het vlees is het sowieso een verrijking.” 

Zijn er avonturen met de foodtruck die je niet snel zal vergeten?

“Goh, op pad zijn met de foodtruck, een ploeg van een man of vijf, dat is een circus on-the-road, hè. De truck opstellen, de typische logistieke problemen, en dan tot 200 borden per uur serveren. Dat is stevig doorwerken.

Wat ik me nog wel herinner is die dag dat de affiche van de Lokerse Feesten heel erg heavy metal kleurde en ik dacht: vandaag zien we niemand. Die metalheads willen bier en burgers, maar dat bleek een vergissing, want het was onze drukste dag ooit. Die gasten weten beter dan wie ook wat goed eten is.” (lacht)  

Heb jij een van onze recepten met varkensvlees geprobeerd? Of heb je zelf nog tips of recepten die je graag met ons wilt delen? Laat het zeker weten via Facebook, Instagram of Twitter met #lekkervanbijons.

De foodtruck ‘Varken voor alle vorken’ is een initiatief van VLAM. Peter Van Asbroeck is freelance chef voor Kookeiland, een culinair platform dat behalve de praktische organisatie van de foodtruck, ook een waaier aan culinaire activiteiten organiseert. 

Nieuwsbrief

  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.