Pastorale-lamsvlees: van kweker naar slager, in een mum van tijd

Om het beste lamsvlees van bij ons te vinden moet je kijken naar het Pastorale-logo. We wilden weten hoe het eraan toegaat op een hoeve en spraken af met Luc en Christine De Vylder-Van Neer, schapenhouders uit Zaffelare.

Wacht, neen, dat is een veel te beperkte omschrijving. Luc en Christine houden ook runderen en bestieren een hoeveslagerij én -winkel. Meer nog, hun hoeve ’De Geetkotmolen’ staat in de wijde omgeving bekend om lamsvlees van topkwaliteit.

Met zoveel bedrijvigheid is schaapjes tellen enkel nodig om praktische redenen. Alvast niet om ’s avonds in slaap te geraken.

Schapenhouderij, geen voor de hand liggende keuze. Hoe zijn jullie in het beroep gerold?

“Ik kom uit een familie van herders,” vertelt Christine Van Neer. “Mijn echtgenoot Luc is een boerenzoon. Samen wilden we een eigen bedrijf starten. We kochten hier een oud boerderijtje, bouwden er een nieuwe stal bij en specialiseerden ons in dikbillen.

In 2007 zijn we begonnen met onze hoeveslagerij en hoeveverkoop. In dezelfde periode gingen mijn ouders met pensioen. Omdat wij de vijf generaties schapenkennis niet verloren wilden laten gaan, besloten we om naast runderen ook schapen te gaan houden.”

Hoeveel dieren lopen er rond op het bedrijf?

“In onze hoeveslagerij verkopen we enkel vlees van dieren die wij zelf fokken: rund-, kalfs- en lamsvlees. We houden daarom een 70-tal runderen en een 40-tal ooien, samen met hun lammetjes.

Een honderdtwintigtal schapen in totaal dus. Het rundvlees verkopen we vooral in pakketten. Kalfs- en lamsvlees verkopen we veel los.”

Jullie doen al het werk met twee. Wie doet er wat?

“Luc en ik verdelen het werk met de schapen. Ik houd mij vooral bezig met het werk in de stal en Luc staat in voor het werk op het land. Tijdens de lammerperiode zijn we beiden fulltime bezig in de schaapstal. Luc slaapt er dan zelfs.

Hij houdt zich ook meer bezig met de verzorging, zoals bijvoorbeeld het scheren. De hoeveslagerij is dan weer meer mijn afdeling.”

Wat is bepalend voor de kwaliteit van het lamsvlees?

“We kweken met de dieren zoals het er in de natuur aan toe gaat. Over een heel jaar gezien staan onze schapen maximaal twee maanden op stal. Ook hun voedingspatroon is volledig natuurlijk.

Wij proeven natuurlijk niet zo veel ander vlees, maar onze klanten melden ons regelmatig dat ze de smaak van ons lamsvlees heel erg appreciëren.

Door de hoeveslagerij kunnen we ons werk en inkomen in evenwicht houden, maar je mag nooit vergeten dat alles begint in de stal. Het werk op het bedrijf komt eerst: is er iets in de stal niet in orde, dan zou dat een impact kunnen hebben op de kwaliteit in de slagerij.

Het begint dus altijd bij de dieren zelf.”

Bovendien verkopen jullie niet enkel vlees.

“Inderdaad, in het aanbod van de Geetkotmolenhoeve hebben we ook een stoofpotje met Pastorale-lamsvlees. Ik heb regentaat huishoudkunde gestudeerd. Ik heb dus een degelijke kookopleiding achter de rug.

Het recept waarop ik me voor het stoofpotje gebaseerd heb, heb ik gekregen van een regentes waar ik indertijd les van kreeg en van wie ik enorm veel geleerd heb. Die kennis, en vooral het resultaat ervan, kan ik nu delen. En dat valt alvast goed in de smaak!”

Wat betekent het lokale karakter van het Pastorale-logo voor jullie?

“We adverteren heel bewust met het Pastorale-logo. Het is een uithangbord. Het vlees dat wij hier verkopen, is van eigen bodem. Dit Vlaamse lamsvlees trekt veel kopers aan. Al onze dieren worden geslacht in het slachthuis in Beervelde en de karkassen komen met de koelwagen terug naar hier. Een paar dagen per maand komt een professionele slager het vlees versnijden, maar het verpakken doen we zelf. Onze kinderen Annelies, Marjolein en Jozefien helpen ons daarbij.”

Producten van hier zitten in de lift. Merken jullie dat ook?

“We verkopen aan particuliere klanten, aan enkele restaurants en we leveren ook aan de voedselteams in het Gentse. Dat laatste zit sterk in de lift. We waren op zoek naar een alternatief voor het Offerfeest en op vraag van onze klanten kwamen we bij de vzw Voedselteams terecht.

Het depot van het ‘Voedselteam Lochristi’ bevindt zich bij ons. Ook collega’s brengen hun producten naar ons depot en deze worden opgepikt door mensen in de buurt om dan geconsumeerd te worden.

Dit is trouwens niet enkel een trend op de particuliere markt. Ook restaurants willen meer en vaker met producten van hier werken. Zo hebben we onder onze vaste restaurantklanten zelfs eentje met een Michelin-ster.

De hoeveslagerij levert natuurlijk meer werk op, maar het rechtstreeks contact met de klant geeft veel voldoening.

Op die manier kunnen we de klanten ook meegeven dat we altijd goed voor de dieren zorgen en dat er hier geen massaproductie is. Dat zien ze, dat merken ze en dat geeft ons voldoening.” 

 

Meer weten?

Ontdek de wondere wereld van de korte keten of vind een Pastorale-verkooppunt bij jou in de buurt.

Instagram @lekkervanbijons

Nieuwsbrief

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.
  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel nieuw recept

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.

Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.