Pastorale-lamsvlees ideaal voor stoofpotjes

"Josée is de beste kokkin van Meerhout en omstreken," vertelt Luc Claes, Pastorale-schapenhouder en samen met echtgenote Marina Luyten goed bevriend met Frans en Josée Beckers-Van Genechten. Dat Josée met haar lamsstoofpotje bekroond werd door Pastorale-lamsvlees, daar kijken de vrienden allerminst van op. Zij weten al langer dat de kookkunsten van Josée niemand onberoerd laat.

"Ik heb vroeger een frituur en restaurant uitgebaat in Meerhout", vertelt Josée. "Dat heb ik 28 jaar gedaan, en in die 28 jaar heb ik zowat heel Meerhout over de vloer gehad. Vooral mijn stoofvlees was heel beroemd en geliefd. Kookles heb ik nooit gevolgd. Ik heb alles uit mezelf geleerd. Af en toe neem ik wel eens een kookboek bij de hand en probeer dan dingen uit, pas aan en proef tot de gerechten naar mijn hand staan. Tot ik ze lekker vind natuurlijk."

Korte keten in de praktijk

Josée koos voor een stoofpotje met rode kool en aardappelen – allemaal groenten uit de tuin van Frans – en het waren uiteindelijk nog de vijf soorten aardappelen die voor de meeste discussie zorgden. "Rode kool is in de streek heel populair. Het leek mij een leuke combinatie met lamsvlees. Samen met de aardappelen is het een lekkere, complete maaltijd", licht Josée toe. En het mag gezegd: het eindresultaat mocht er zijn! Ze hebben zelf schapen, maar dat is met negen ooien eerder een beperkte hobby. Verder maken de twee hun eigen wijn en kweken ze diverse groenten in hun tuin. Een goede basis dus om te starten.

Kwaliteit voor toprestaurants

Voor het stoofpotje van Pastorale-lamsvlees was het niet alleen Josée zelf die proefde. Er werden ook vrienden opgetrommeld, waaronder Luc en Marina. "Omdat Luc en Marina Pastorale-schapen kweken, was het logisch dat we bij hen terecht gekomen zijn voor het vlees, en natuurlijk later ook om te proeven," vertelt de kokkin.

"Wij hebben zo'n 150 ooien en bijhorende lammeren op ons bedrijf", vertelt Luc Claes. "De schapen lopen bij mijn broer. Die heeft veel weides, maar zelf geen dieren. De ideale situatie voor onze schapen. Mijn broer houdt een oogje in het zeil en meldt het ons mocht er wat mis zijn. Bij ons thuis staan de schapen enkel 's winters. Ze blijven hier tot de lammeren 12 weken oud zijn. De jonge dieren worden dan in de stal afgemest, de ooien gaan weer naar de wei."

"We zijn eerder toevallig met Pastorale-lamsvlees begonnen, maar onze afnemers zijn er heel erg blij mee. Bijna al ons lamsvlees komt terecht in restaurants die het met veel plezier op hun menukaart zetten. Er is zelfs zo veel vraag naar ons Pastorale-lamsvlees dat we op termijn naar 200 ooien hopen te gaan. Dan zal het fokken wel in fasen moeten gebeuren, zodat er per keer slechts 50 ooien rond dezelfde periode aflammeren. Momenteel proberen we om de lammetjes zo vroeg mogelijk op het jaar ter wereld te laten komen."

Luc en Marina gebruiken een uitgekiende foktechniek, om tot stevige lammeren met lekker vlees te komen. Een bewezen formule, die nu in het lamsstoofpotje van Josée nog extra tot zijn recht is kunnen komen. "We kennen Josée al vele jaren en weten dat ze een heel goede kokkin is," rondt Marina af. "Daarom wilden we natuurlijk heel graag mee helpen om een lekker lamsstoofpotje te maken. Wij leverden het vlees, Josée verwerkte het tot een prachtig stoofpotje. Puur natuur, met zelf geteelde groenten en een lam dat in de best mogelijke condities is opgegroeid. Dat smaakt naar meer!"

Instagram @lekkervanbijons

Nieuwsbrief

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.
  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel nieuw recept

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.

Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.