Dylan & Kevin Borlée

Op de thee bij de broers Borlée

In de nasleep van de 43ste editie van de Memorial Van Damme, een van de grootste atletiekmeetings ter wereld, ging Lekker van bij ons op bezoek bij de broers Borlée. We interviewden Kevin en Dylan, de twee broers die de piste deden daveren.

Hoe ziet jullie voedingsschema er uit?

Dylan: "Mijn broer en ik verliezen allebei gemakkelijk gewicht. Daarom hebben we een voedingsschema dat extra rijk is aan proteïnen. We moeten ook heel regelmatig eten: ‘s ochtends, ‘s middags, om 16 uur en ‘s avonds."

Kevin: "Je hebt inderdaad veel proteïnen nodig om te kunnen sprinten. We halen onze voedingsstoffen uit vlees, maar wisselen ook af met veel groenten en peulvruchten, bijvoorbeeld linzen."

Gunnen jullie jezelf ook eens wat lekkers?

Dylan: "Ik hou van zoetigheden. Desserts vind ik dan ook zalig, maar ik moet wel opletten. Toen ik jonger was, had ik de neiging om me veel te ontzeggen, maar ik ontdekte dat dat niet goed werkte voor mij. Ten eerste moeten we sowieso al veel opofferen voor onze sport. Bovendien heb ik de neiging om heel snel gewicht te verliezen en heb ik weinig vet, dus heeft het geen zin om mezelf alles te ontzeggen. Ik durf dus wel eens te zondigen, maar uiteraard niet te vaak. Ik ben bijvoorbeeld gek op pizza met ricotta en pancetta."

Kevin: "Mijn absolute favoriet zijn Belgische frietjes, al eet ik ze niet zo vaak."

Als het op dessert aankomt zijn de broers het eens: ijsjes! Kevin eet het liefst van al ijs met aardbeien, terwijl Dylan kiest voor een dame blanche.

In drukke periodes trainen jullie tot 20 uur per week, hebben jullie nog tijd om andere dingen te doen?

De broers blijken een gemeenschappelijke passie voor de autosport te hebben. Tijdens hun vrije tijd gaan ze ook graag naar de bioscoop of met vrienden op café. En koken ? Is dat weggelegd voor beide heren?

Dylan: "Ik kook heel graag. Mijn vriendin en ik koken vaak thuis. Ik ben geen keukenheld maar ik kan goed mijn plan trekken. Als we thuis koken, dan moet het hele gerecht ook echt 100% homemade zijn".

Kevin: "ik kook niet slecht maar mijn broer kookt beter. Ik maak vaak eenvoudige gerechten klaar, maar als ik iets moeilijkere recepten krijg, durf ik die ook wel uit te proberen als er bezoek komt".

Heb je een gerecht waarvoor je bekend staat?

Dylan: "Wortelpuree. Het is lekker en ik maak het in grote hoeveelheden om goed door te kunnen eten (lacht). In combinatie met gevulde paprika smaakt het overheerlijk!"

Kevin: "Ik maak het vaakst spaghetti bolognese klaar. Ik doe alles zelf en ik werk altijd met verse producten."

Dylan & Kevin

Is voeding belangrijk voor jullie?

Kevin: "Al van toen we klein waren, gaf onze moeder ons belangrijk voedingsadvies. Ze kookt heel graag en er werd thuis altijd vers gekookt. Vandaag ga ik verder op dat elan. Mijn vriendin en ik gebruiken altijd verse producten in de keuken en we vinden het erg belangrijk om gevarieerd te eten."

Wat is hét gerecht van jullie moeder?

Kevin: "Ik maak graag bolognesesaus, maar die van mijn moeder is niet te evenaren! Haar hachis parmentier ook geweldig. En natuurlijk is er ook nog de klassieker kip met puree en appelmoes (lacht)."

Op basis waarvan maken jullie keuzes in de winkel?

Kevin: "We eten het liefst biologisch vlees van hier. Ik let op mijn voeding dus het spreekt voor zich dat ik let op de herkomst van wat ik eet. Ik heb best al wat gereisd in mijn leven en ik ben tot de conclusie gekomen dat Belgisch vlees van betere kwaliteit is dan elders. Het is bijvoorbeeld moeilijk om in de Verenigde Staten kwaliteitsvlees te vinden. Producten zijn er niet zo puur als hier en dat proef je."

Wat is je volgende sportieve doel na de Memorial Van Damme?

Kevin: "Het belangrijkste doel is om in september wereldkampioen te worden in Doha. We kunnen er ons ook kwalificeren voor de Olympische spelen, dus het is een superbelangrijke wedstrijd. We doen er alles aan om tegen dan klaar te staan. Voor de 4 x 400 meter willen we in de finale geraken. Als het ons lukt zijn we gekwalificeerd voor de Olympische Spelen."

Om af te sluiten, wat is voor jullie 'quality time'?

Op dit punt zijn de broers het eens met elkaar: samen met familie en vrienden rond de tafel zitten en tijd nemen om te praten en te genieten van het moment. "En we sluiten af met een koffie en een koekje", vertelt Dylan. "Of thee", voegt Kevin toe. Het is genoteerd!

Instagram @lekkervanbijons

Nieuwsbrief

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.
  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel nieuw recept

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.

Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.