Ook Belgische boeren strijden mee tegen klimaatverandering

Op straat, aan tafel, in de media… Je kan er niet omheen: het debat over ons klimaatbeleid en consumptiepatroon leeft volop. Heel wat opiniemakers zijn daarbij niet mals voor onze boeren. Vooral de rundveehouders wordt geregeld verweten dat zij de opwarming van de aarde in de hand werken. In het publieke debat wordt de grote diversiteit aan boeren en de vele manieren om aan landbouw te doen wel eens uit het oog verloren. Tijdens de week van de Korte Keten zetten we boer Olivier in de kijker. Hij won recent de Europese Newbieprijs omdat hij als jonge rundveehouder op een vernieuwende en erg inspirerende manier aan veeteelt doet.

Boer Olivier

Newbie van het jaar

Newbie is een Europees onderzoeksproject dat zich richt op nieuwkomers in de landbouw. Uit de 8 genomineerde kandidaten koos de Sustainable Food Economies Research Group van de KU Leuven Olivier Mehuys uit Keiem in West-Vlaanderen omwille van zijn baanbrekend werk met Salersrunderen en zijn mobiele kippenstal.

mobiele kippenstal

“Constant googelen om te verbeteren”

Olivier groeide op als zoon van een landbouwer maar zijn roeping kwam pas later. Na zijn middelbare school koos hij er, zoals de meeste van zijn leeftijdsgenoten voor om te gaan studeren. Maar Olivier ervoer het leven in de stad als beklemmend en hij keerde na zijn studies al snel terug naar Keiem om als landbouwer aan de slag te gaan. Zijn studies handelswetenschappen gaven hem een stevige basis, maar volgens Olivier blijft hij ‘constant googelen’ om bij te leren. Een van zijn inspiratiebronnen is de Amerikaan Joel Salatin die door Times Magazine uitverkozen werd tot meest innovatieve boer. 

“Wij zijn als boer deel van de oplossing van het klimaatprobleem”

Naar het voorbeeld van Salatin doet Olivier vandaag ook aan regeneratieve of ‘herstellende’ landbouw. Het is een landbouwmethode die veel oog heeft voor de kwaliteit van de productie maar ook voor een gezonde bodem en leefmilieu. Oliviers Salersrunderen grazen op een natuurweide. Ze eten het lange gras en krijgen voeder dat op de boerderij gekweekt wordt.

Olivier en zijn Salersrunderen

Na de runderen komen zijn kippen die het korte gras opeten en de mest van de runderen verspreiden over de akker. Ideaal voor de bodemvruchtbaarheid en het zorgt ervoor dat grote hoeveelheden koolstof in de bodem worden opgeslagen. Vorig jaar plantte Olivier ook nog een hele reeks fruitbomen van oude rassen bij. De bomen hebben een lage stam om niet te veel zonlicht van de andere gewassen af te nemen en halen CO2 uit de lucht.

Olivier combineert met andere woorden verschillende technieken die ervoor zorgen dat hij op een erg duurzame manier aan landbouw doet. En dat draagt zonder twijfel bij aan de strijd tegen de klimaatverandering.

“Dé mirakeloplossing bestaat niet”

Boer Olivier verkoopt zijn vlees en eieren via de korte keten. Hij levert een keer per maand aan huis. Klanten kunnen hun bestelling doen via zijn webshop. Het rechtstreeks contact met de klanten blijft heel belangrijk. Oliviers clientèle bestaat uit jong en oud. Omdat Olivier precies kan uitleggen hoeveel werk er komt kijken bij zijn landbouwactiviteiten willen zijn klanten doorgaans ook een eerlijke prijs betalen voor wat ze krijgen. Toch ziet Olivier de verkoop in de korte keten niet als dé oplossing voor alle problemen. De keten moet verkorten maar de verkoop in de supermarkt blijft natuurlijk relevant. “Iedereen heeft zijn eigen methode om bij te dragen aan de klimaatinspanningen. Dé mirakeloplossing bestaat niet”.

Wat zijn jouw favoriete hoeveproducten? Laat het ons weten via Facebook, Instagram of Twitter met #lekkervanbijons of #rechtvanbijdeboer. Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op Pinterest, YouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Copyright beelden: boerolivier.be