Traag gegaarde ribbetjes

Malser dan mals: ribbetjes klaarmaken doe je zo

De perfecte ribbetjes of spareribs zijn heerlijk zacht, ongelooflijk smaakvol en gewoon leuk om rustig aan te peuzelen. Maar hoe maak je die ribbetjes nu zo sappig vanbinnen en krokant vanbuiten? Wij geven speciaal voor jou alle geheimen prijs.

Hoe ribbetjes klaarmaken?

Komen de ribbetjes vers van de slager? Dan moet je ze nog even voorbereiden alvorens je ze gaat klaarmaken:

  • Dep de ribbetjes droog met een stuk keukenpapier en snijd het overtollige vet en kleine, losse stukjes vlees weg.
  • Nu moet je het vlies verwijderen. Dit is iets lastiger, maar wel essentieel als je de ribbetjes wil klaarmaken. Steek de botte kant van je mes tussen het vlies en het eerste botje aan de dikke kant van de spareribs. Trek het vlies dan voorzichtig in de richting van het smalle deel.

Daarna is het tijd om de ribbetjes aan beide kanten dicht te schroeien in de pan, in een klontje boter. Zo komt er al een mooi goudbruin korstje op. Smeer de ribbetjes daarna nog in met een beetje boter en kruid ze eventueel bij, leg ze op een ovenplaat en zet zo de ribbetjes in de oven.

Tip voor extra krokante ribbetjes

Haal ze 10 minuutjes voor tijd uit de oven en strooi een laagje broodkruim op de ribbetjes. Zet ze daarna nog 10 minuten in de oven. Mag dat laagje zelfs extra crunchy zijn, dan kan je ook ontbijtgranen gebruiken.

Ribbetjes op de BBQ

In de zomer doen we niets liever dan lekker buiten barbecueën. En ribbetjes mogen dan niet ontbreken! Wil je graag ribbetjes op de BBQ maken, dan heb je meerdere opties:

  • Ribbetjes direct grillen: dit is de manier waarop we meestal barbecueën; door het vlees rechtstreeks boven de kolen te leggen. Let bij ribbetjes wel op dat je het rooster extra hoog legt, anders kunnen ze snel aanbranden.
  • Ribbetjes indirect grillen: deze methode kan je enkel gebruiken bij een BBQ met een deksel. Je legt alle kolen aan één kant van de BBQ en het vlees leg je boven het andere gedeelte. Hier kan je eventueel een aluminium schaaltje onder zetten om druipend vet op te vangen. Je kan het schaaltje ook vullen met vocht (zoals water, of iets smaakvollers zoals bier) tegen uitdroging van het vlees.

Tip: ribbetjes op de BBQ moet je regelmatig insmeren met marinade. Best om de 5 minuutjes en dan het stuk vlees ook even omdraaien.

Mmm, ribbetjes marineren

Marineren doe je om het vlees extra mals te maken en om smaak toe te voegen.

  • Om ribbetjes te marineren heb je 3 basisingrediënten nodig: 1 deel zure ingrediënten (zoals azijn of citroensap), 1 deel vette ingrediënten (een soort olie) en 1 of 2 delen smaakmakers (zoals kruiden of ajuin).
  • Je kan gaan voor een klassieke marinade met honing, maar je kan bijvoorbeeld ook experimenteren met pikante kruiden, pepertjes, zoete siroop, gelei, vissaus of mosterd.

De smaak te pakken? We hebben nog meer tips om ribbetjes te marineren.

Recepten voor ribbetjes

Sta je te popelen om met onze tips aan de slag te gaan? Bekijk dan zeker onze recepten voor nog meer inspiratie. Ribbetjes in de oven of op de BBQ, met spicy frietjes of een frisse koolsalade: de keuze is aan jou! Vergeet je ribbetjesfestijn niet met ons te delen op Facebook, Instagram of Twitter met #lekkervanbijons.

Van alle ingrediënten die in deze gerechten gebruikt worden, vind je in de winkel lekkere bioversies. Koop jij je ingrediënten graag rechtstreeks bij de boer? Bekijk dan hier alle hoeveverkooppunten in je buurt.

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes, schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief of volg ons op YouTube of Pinterest.