Tartaar van kalfsvlees

Deze topchefs geven kalfsvlees een hoofdrol op het feestmenu

Wat als je twee Belgische topchefs aan de slag laat gaan met kalfsvlees van bij ons? Dan krijg je verrassende gerechten en hemelse combinaties! Wij vroegen aan chefs Francesca Sterckx en Seppe Nobels waarom kalfsvlees een plaats op het feestmenu verdient.

Francesca Sterckx: “Kalfsvlees geeft je feestmenu net dat tikkeltje extra.”

In haar eigentijdse bistro Mistinguet in het centrum van Aarschot verwent Francesca Sterckx haar gasten met originele gerechten. Kalfsvlees van eigen bodem krijgt daarin vaak een hoofdrol.

Francesca Sterckx - © beeld Jong Keukengeweld

“Ik kook graag met kalfsvlees”, zegt Francesca, “Er zijn zoveel verschillende deelstukken, die met hun typische smaak helemaal passen in mijn keuken”. Haar suggesties: een tataki van kalfshaasje met een pittige witloofsalade en krokante aardappelstukjes of een ribeye van kalfsvlees met een maderasausje, spekjes en champignons

Seppe Nobels: “Een delicaat stukje vlees met verfijnde aroma’s.”

Seppe Nobels van Graanmarkt 13 staat bekend als beste groentechef van België, maar hij houdt ook van een lekker stukje vlees. “Vaak wordt gedacht dat ik enkel met groenten kook”, vertelt hij, “maar dat klopt niet."

Seppe Nobels - © beeld Heikki Verdurme

"Groenten krijgen bij elk gerecht een hoofdrol, maar vlees krijgt ook een plaatsje in mijn keuken. Ik vind het geweldig om elke keer opnieuw het ideale huwelijk te creëren op het bord. En kalfsvlees leent zich hier perfect toe. Het is een verfijnd stukje vlees met subtiele aroma’s dat veel gerechten naar een hoger niveau tilt.”

Wil je je tafelgenoten verwennen met eenvoudige maar originele feestgerechten? Seppe ontwikkelde een recept voor een verrassende tartaar van kalfsvlees met kaneel, zure room en kaviaar van haring en een kalfsworst met peterselie-preicoulis en peperkoek.

Ook gek op kalfsvlees?

Probeerde jij een van de recepten? Laat het dan zeker weten via onze Facebook-pagina, op Twitter of via een leuke foto op Instagram met #lekkervanbijons! Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op Pinterest, YouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Tip: voor bijna alle ingrediënten die in de bovenstaande recepten gebruikt worden, vind je in de winkel lekkere bioversies. Of koop je liever rechtstreeks bij de boer? Ook dat kan. Bekijk hier alle verkooppunten in je buurt.

© beeld Francesca Sterckx - Jong Keukengeweld / beeld Seppe Nobels - Heikki Verdurme