Is vlees eten ongezond?

Neen, vlees past in een gezonde voeding. Vlees levert een belangrijke bijdrage tot de inname van essentiële voedingsstoffen die nodig zijn om gezond te blijven. Vlees is rijk aan hoogwaardige eiwitten en vitamine B12. Het is ook een goede bron van andere B-vitaminen (B1, B3 en B6) en van de mineralen ijzer en zink.

Wie vlees zonder meer uit de voeding schrapt, kan op termijn voedingstekorten ontwikkelen. Dit vergt extra aandacht bij bepaalde populatiegroepen (kinderen, adolescenten, vrouwen, ouderen) met een verhoogd risico op ijzertekort. Ouderen met weinig eetlust riskeren ook te weinig hoogwaardige eiwitten in te nemen en bijgevolg ook een verhoogd risico op sarcopenie. Uit de laatste Belgische voedselconsumptiepeiling (2014) blijkt dat maar ongeveer 20 % van de Belgen voldoende vitamine B1 en vitamine B6 binnenkrijgen. Het is vooral zorgwekkend dat adolescenten, die nog in volle ontwikkeling zijn, het slecht doen. Een stukje vlees als onderdeel van een gezonde voeding kan bijdragen tot een adequate invulling van deze knelpuntnutriënten.

Zoals voor veel voedingsmiddelen geldt ook voor vlees dat je er niet mee moet overdrijven. Kleine porties volstaan en wissel vlees af met vis, eieren, peulvruchten of andere vervangproducten. Daarnaast moet een algemene gezonde eet- en levensstijl worden nagestreefd. Dit betekent dus ook dagelijks genoeg groenten, fruit, volle granen en melkproducten eten, zo veel mogelijk snacks, zoetigheden en alcohol beperken, voldoende lichaamsbeweging nemen en niet roken. Het is het totale eet- en leefstijlpatroon dat de gezondheid bepaalt en niet een afzonderlijk voedingsmiddel of een bestanddeel daarvan.

 

Referenties:

  • Vlaams Instituut Gezond Leven - www.gezondleven.be
  • De Ridder K, Bel S, Brocatus L, Lebacq T, Moyersoen I, Ost C & Teppers E. De consumptie van voedings­middelen en de inname van voedingsstoffen. In: Bel S, Tafforeau J (ed.). Voedselconsumptiepeiling 2014-2015. Rapport 4. WIV-ISP, Brussel, 2016

 

Bekijk alle veelgestelde vragen