Varkenshaasje met lauwwarme aardappelsalade

Hoeveel vlees per persoon mag je eten?

De Hoge Gezondheidsraad lanceerde in oktober 2019 nieuwe voedingsrichtlijnen voor de volwassen Belg. Ze bestaan uit 12 voedingsaanbevelingen en zijn gebaseerd op de laatste, wetenschappelijke inzichten. De aanbevelingen moeten ertoe bijdragen om in België veel voorkomende gezondheidsproblemen die gelinkt worden aan voeding terug te dringen. Nieuw is dat de voedingsrichtlijnen niet alleen vertellen wat je best eet maar ook hoeveel je er dagelijks van kan gebruiken. Benieuwd naar de plaats van vlees in deze nieuwe voedingsaanbevelingen? Lees dan zeker verder!

Hoeveel vlees per persoon volgens de nieuwe voedingsrichtlijnen?

De 12 voedingsaanbevelingen worden weergegeven in volgorde van belang. Méér volkoren graanproducten, groenten, fruit, noten en zaden eten en matigen met zout zijn de 5 belangrijkste voedingsprioriteiten voor de gemiddelde volwassen Belg. Hiermee kan in België de meeste gezondheidswinst worden behaald en die moeten dus ook de meeste aandacht krijgen.

Boerenkoolpuree met schorseneren en kalfslapje

Aanvullend, op plaats 8 en 9 van de voedingsaanbevelingen, adviseert de Hoge Gezondheidsraad om niet meer dan 300 g vers rood vlees per week te eten en niet te veel en niet te vaak bewerkt vlees. Onder rood vlees wordt vlees van runderen, kalveren, varkens, schapen, geiten en paarden verstaan. Vlees dat een bewerking heeft ondergaan om de houdbaarheid te verlengen (bv. gerookt, gedroogd, gezouten, met bepaalde bewaarmiddelen) valt onder de noemer van bewerkt vlees.

Over hoeveel wit vlees je per week best eet, geeft de Hoge Gezondheidsraad geen exact advies. Betekent dat dat ze niet passen in een gezonde voeding? Zeker niet. Kip en ander gevogelte staan in de lichtgroene zone van de voedingsdriehoek en kunnen ter afwisseling van rood vlees, ei, vis en peulvruchten op het menu worden gezet.

Wok à la Waldorf

Waarom deze aanbevolen hoeveelheden?

De Hoge Gezondheidsraad heeft haar voedingsaanbevelingen grotendeels gebaseerd op de resultaten van een grootschalige en gerenommeerde studie, die het verband tussen gezondheidsproblemen en voeding onderzocht, maar ook op rapporten en adviezen van nationale en internationale voedings- en gezondheidsorganisaties. Hieruit blijkt dat een voeding met veel rood vlees en vooral met bewerkt vlees geassocieerd is met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker.

Dat betekent niet dat rood vlees en bewerkt vlees welvaartsziekten veroorzaken en we ze uit onze voeding moeten schrappen. Het wijst er wel op dat we er bewust(er) mee moeten omgaan. Voedingsonderzoek is voornamelijk gebaseerd op observaties, die wijzen op verbanden en niet op oorzaken. Er kunnen met andere woorden ook nog andere factoren van invloed zijn die mogelijk samengaan met veel vlees eten (bv. weinig groenten en fruit eten, alcoholgebruik en gebrek aan beweging).

Bewust(er) vlees eten betekent niet dat we vlees moeten schrappen

Een stukje vlees heeft een hoge voedingswaarde. Het is een goede en makkelijke bron van belangrijke essentiële voedingsstoffen waaronder hoogwaardige eiwitten, ijzer, zink en de vitaminen B1, B3, B6 en B12. Omdat vlees veel voedingsstoffen bevat, is veel vlees eten niet nodig. Maar wie vlees uit zijn voeding schrapt, moet erop letten om deze voedingsstoffen in voldoende mate elders te halen. Dat vergt de nodige aandacht. Rood vlees afwisselen met gevogelte, vis, eieren en peulvruchten en een grote portie inruilen voor een kleine(re) past binnen een gezond en duurzamer voedingspatroon. 

  • Een portie vlees ter grootte van je handpalm volstaat in een gezonde voeding. Combineer met een rijkelijke portie groenten (de helft van je bord) en een portie aardappelen of volkoren graanproducten. Kies bij voorkeur magere vleessoorten en beperk de vleesconsumptie tot 1 maaltijd per dag.
  • Geef de voorkeur aan magere vleeswaren met zo weinig mogelijk zout en wissel bewerkt vlees eens vaker af met vis, spreads op basis van peulvruchten, groenten of noten, fruit, eieren of kaas.
  • Ga voor kwaliteit boven kwantiteit. Kies voor kwaliteitsvlees van bij ons. Je ondersteunt er niet alleen de lokale economie mee maar je beperkt zo ook je voedselkilometers.

Tip: koken met bio- of hoeveproducten?

Van alle ingrediënten die in de bovenstaande recepten gebruikt worden, vind je in de winkel lekkere bioversies. Of koop je liever rechtstreeks bij de boer? Ook dat kan. Bekijk hier alle hoeveverkooppunten in je buurt.

Ken jij nog lekkere gerechten? Laat het ons weten via Facebook, Twitter of Instagram met #lekkervanbijons. Schrijf je bovendien in voor onze nieuwsbrief of volg ons op YouTube of Pinterest voor de laatste culinaire weetjes!

Lees hier meer info over vlees

Instagram @lekkervanbijons

Nieuwsbrief

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.
  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel nieuw recept

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.

Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.