Hoe kan ik bewust omgaan met vlees?

Kies voor vlees van bij ons

Als je kiest voor vlees, kies dan voor vlees van bij ons. Je ondersteunt de lokale economie en beperkt je voedselkilometers. Er gebeuren heel wat inspanningen om je stukje vlees in de meest veilige omstandigheden van bij de boer tot op jouw bord te krijgen. En dat met een zo laag mogelijk ecologische voetafdruk.

Gezond eten, goed voor jou én het milieu

Een stukje vlees zorgt voor variatie op het menu naast vis, gevogelte, een eitje en een vegetarisch alternatief. Om gezond en evenwichtig te eten, kan je je baseren op de aanbeveling van de actieve voedingsdriehoek.

Een gezonde voeding draagt niet alleen bij tot een goede gezondheid tot op hoge leeftijd. Het is ook ecologisch duurzamer. De Nederlandse Gezondheidsraad boog zich in 2011 over de vraag of een gezonde voeding volgens de Richtlijnen goede voeding ook ecologisch duurzaam is. Hoewel dit advies vertrekt vanuit de Nederlandse voedingsrichtlijnen zijn de conclusies ook van toepassing voor België. De voedingsaanbevelingen voor België die aan de basis liggen van de actieve voedingsdriehoek zijn immers vergelijkbaar. Het onderzoek toont aan dat een gezonde voeding ook goed is voor het milieu. Wie eet volgens de aanbevelingen van de actieve voedingsdriehoek werkt dus niet alleen aan zijn gezondheid maar helpt ook mee de CO2-uitstoot, het waterverbruik en het landgebruik te beperken.

Vermijd verspilling van voedingswaren

Verspilling gebeurt in de hele productieketen, maar lijkt relatief het grootst op het niveau van de consument. Voedsel verspillen is niet alleen duur, het is ook vervuilend. Je kan op drie vlakken verspilling vermijden: bij je aankopen, in je keuken en bij de bewaring.

Aankopen doen:

  • Maak een boodschappenlijstje. Wees daarbij kritisch. Wat heb je werkelijk nodig de eerstkomende dagen? Wat heb je pas later nodig en stel je beter nog wat uit?
  • Koop geen grote hoeveelheden van producten die je niet nodig hebt, tenzij je ze oordeelkundig bewaart (bv. invriezen) of verwerkt.
  • Controleer de houdbaarheidsdatum van de producten bij aankoop.


In de keuken: 

  • Gebruik restjes voor de maaltijd van de volgende dag. Bewaar ze niet langer dan 2 dagen.
  • Geen zin in het vlees dat vandaag op moet? Bak het. Zo kan je het nog enkele dagen in de koelkast bewaren.


Bewaren: 

  • Correct bewaren begint al van bij de aankoop. Gebruik daarom een koelbox of koeltas als je inkopen doet, zeker op warme en zonnige dagen. Bewaar vlees goed verpakt op de koudste plaats in je koelkast. Dat geldt ook voor vlees dat je marineert of bewerkt. Gemalen of gehakt vlees is doorgaans 1 dag houdbaar, vlees in porties gesneden 2 dagen en gebakken en gebraden vlees 3 tot 4 dagen. Invriezen verlengt de houdbaarheid van het vlees tot enkele maanden. Ontdooien gebeurt in de koelkast, in ijswater of in de microgolfoven. Wanneer je in de supermarkt voorverpakt vlees koopt, houd je dan aan de houdbaarheidsdatum op het etiket. In onze bewaartips lees je er alles over.
  • De houdbaarheidsdatum op het etiket geeft aan hoe lang een product houdbaar is en dus veilig kan worden gebruikt. ‘Ten minste houdbaar tot’ betekent dat je het product ook na de vermelde datum nog kunt gebruiken, tenzij er duidelijke tekenen zijn dat het voedsel bedorven is; ‘te gebruiken tot’ betekent dat je het product na de vermelde datum best niet meer gebruikt.