Familiebedrijf ’t Waterbos: met hart en ziel van veld tot vork

Van 26 mei tot en met 3 juni is het Week van de Korte Keten. Dan zetten tal van bedrijven hun deuren wagenwijd open en plaatsen ze lokale producten recht van bij de boer in de schijnwerpers. In totaal vinden er meer dan 300 activiteiten plaats in heel Vlaanderen. Ook Jessie en Pieter van ’t Waterbos uit Herent verwelkomen jong en oud op hun boerderij.

Binnenkort bestaat het bedrijf 20 jaar. Sinds de oprichting van de boerderij is er heel wat gebeurd. Boer Pieter ontmoette zijn boerin Jessie aan de overkant van de steenweg. Haar vader verkocht witloofwortels als voeding voor koeien en van ‘t één kwam ’t ander. Jessie en Pieter trouwden, kregen drie kinderen en ‘t Waterbos groeide uit tot de zaak die ze nu is: van kleine boerderij tot gemengd bedrijf met hoeveslagerij en hoevewinkel. We vroegen Jessie naar het verhaal achter 't Waterbos.

Jessie, hoe zijn jullie in het bedrijf gerold?

“Mijn schoonouders begonnen de zaak aanvankelijk op een andere locatie in bijberoep. Nadat Pieter zijn graduaat landbouw afrondde is hij voltijds in de zaak gestapt. In die periode kochten ze een boerderij en investeerden in extra koeien. Het veevoeder voor de dieren teelden ze altijd zelf. Door tegenvallende voederprijzen, werd dit een grote sterkte van het bedrijf. Nu kweken we aardappelen, graan, voederbieten en mais.”

Jullie hebben dus het hele productieproces van veld tot vork in eigen handen…

“We zijn er eerder geleidelijk in gerold. Door alles zelf te produceren houden we onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk. Ik hecht heel veel belang aan hoe we met onze koeien omgaan. Bij ons leven de dieren 5 à 6 jaar. Onze koeien brengen heel wat tijd door in de wei en kalfjes mogen 4 à 5 maanden zogen bij hun moeder. Ik weet dat als we onze dieren slachten, ze een goed leven hebben geleid. Ook onze klanten vinden het belangrijk te weten waar het vlees dat ze kopen vandaan komt en hoe de dieren geleefd hebben.”

En nu verkopen jullie vlees van de beste kwaliteit?

“Kwaliteit is ontzettend belangrijk. Ik zou geen vlees kunnen verkopen als ik het niet op deze manier van werken kon doen waarbij de dieren een goed leven hebben gehad. Als mensen hier in de hoevewinkel komen en vragen hebben neem ik de tijd om ze te beantwoorden. Ze mogen ook steeds gaan kijken in de stallen of in de wei. Dan zien ze hoe de dieren leven. Het geeft echt een boost als mensen na een week terugkomen omdat ze het vlees zo lekker vonden en overtuigd zijn.”

Een boerderij, een hoeveslagerij én een hoevewinkel. Dat lijkt me ontzettend veel werk met drie kleine kinderen?

“Dat is ook zo. We werken 7 dagen op 7. En we hebben amper vakantie. Toen we in 2013 met onze hoevewinkel startten was ik zwanger van ons derde kindje. De winkel op regelmatige tijdstippen openen, de bijkomende administratie, het verpakken in kleine hoeveelheden… is geen evidentie. Zowel Pieter als ik zouden soms meer tijd willen voor de kinderen. Maar ze zijn erg zelfstandig en zeggen soms al lachend dat ze later met drie het bedrijf willen overnemen. Mijn dochter zou dan de winkel kunnen doen, een van mijn zonen de slagerij en een andere de boerderij.”

Zou jij dat fijn vinden?

“Het zou natuurlijk fijn zijn als ze het alle drie zouden kunnen doen en dat de boerderij waar we ook wonen niet verloren moet gaan. Maar een leven op de boerderij heeft voor- en nadelen. We halen veel voldoening uit de job maar we investeren er ook heel veel van onze tijd in en doen ook veel opofferingen. Zo hebben we bijvoorbeeld geen vast inkomen.”

Eten jullie thuis dan alleen rundvlees?

Lacht. “Ja, we eten heel vaak rundvlees. Je kan dan ook niet beter eten dan wat je zelf kweekt. Ik doe mijn best om zo lokaal mogelijk te eten. Puur lokaal eten gaat niet altijd maar onze Vlaamse boeren zouden er wel bij varen als we allen wat lokaler zouden eten. Ik doe echt mijn best om bijvoorbeeld geen blauwe bessen uit Chili te kopen maar te eten volgens het seizoen en te koken met seizoensgebonden groenten en fruit. Als je van eigen bodem kan eten, ben je de koning te rijk!”

Meer weten over de boerderij van boer Pieter en boerin Jessie? Op zoek naar een activiteit in jouw buurt? Kijk op www.weekvandekorteketen.be.