De 3 favoriete gerechten van de Schoonste Boerin!

Mieke Verniest uit de Zwalmstreek is de schoonste boerin van Vlaanderen en fulltime varkenshoudster. Wat zijn haar favoriete gerechten met varkensvlees; en wat is Miekes succestip om varkensvlees klaar te maken?

Mieke Verniest

1. “Spieringkotelet met Provençaalse saus!”

Het eerste antwoord is er al voor de vraag goed en wel gesteld is. “Spieringkotelet is heerlijk. Het is iets vetter dan een gewone kotelet. Mijn kinderen zijn gek op spieringkotelet met Provençaalse saus. Ze krijgen er geen genoeg van. Ik laat het vlees rustig sudderen in de saus, zodat het helemaal loskomt. Doe daarbij een slaatje en een goed biertje… Dat is echt genieten”, lacht Mieke.

2. “De bal van de schouder is het malste stuk”

Worst en kotelet kent iedereen, maar wat zijn de lekkere delen van het varken waar bijna niemand van gehoord heeft? “Dan moet je de bal van de schouder eens proberen”, vertelt Mieke, “heel smakelijk en mals. Ik maak het klaar als gebraad, gestoofd met een ajuintje of steek de stukjes op een satéstokje gekruid met BBQ-kruiden.”

3. “Stoofpotjes, daar hou ik van”

Varkensvlees in een stoofpotje is sowieso geweldig. Varkenswangetjes iemand? “Oh ja, ik ben ook verlekkerd op stoofpotjes, uiteraard met varkensvlees. We hebben altijd wel enkele lekkere stukken in de diepvries zitten. Maar ik hou ook van stoofpotjes met ander vlees hoor, met konijn bijvoorbeeld. Hmm, geweldig!”

Wat doen we verkeerd als we varkensvlees klaarmaken?

“Veel mensen denken dat een varkenskotelet goed doorbakken moet zijn. Die mag gerust nog een beetje roze zijn. Het is zelfs beter om een kotelet niet helemaal te doorbakken. Dan blijft het vlees lekker sappig.

Je bakt een varkenskotelet als een steak. Mooi aanbakken aan beide zijden op een hoog vuur. Dan overschakelen op een zacht vuur en nog heel even laten bakken, maar niet te lang. Twee minuutjes is prima. Doe daar een lekker pickelsausje bij en smakelijk!”

Lees ook: waarom Mieke heel wat slapeloze nachten heeft gehad

Probeerde jij een van onze recepten? Of ken je nog een gerecht of tips die je graag met ons wil delen? Laat het dan zeker weten via onze Facebook-pagina, op Twitter of via een leuke foto op Instagram met #lekkervanbijons!


Beeld Mieke Verniest © foto Erika Gentils

 

Nieuwsbrief

  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.