De kalfsschenkels liggen in een ovenschotel met groene boontjes en oranje wortels erbij. Dit zorgt voor een mooie variant op de klassieke ossobuco.

Maak de perfecte ossobuco met deze tips

Ossobuco is een toppertje uit de Italiaanse keuken. Je hoeft niet op reis te gaan naar Italië om nog eens van een zalige ‘ossobuco alla Milanese’ te smullen. Met deze tips en recepten haal je de zuiderse aroma's gewoon zelf naar jouw keuken. En dat met kalfsvlees van bij ons. 

Wat je moet weten over ossobuco

  • Ossobuco alla Milanese… je raadt het al. Deze stijlvolle Italiaanse klassieker komt oorspronkelijk uit Milaan.
  • De basis van ossobuco zijn kalfsschenkels. De schenkels worden met o.a. wortel, uien en bleekselderij gestoofd, meestal in een tomatensaus. In de traditionele ossobuco alla Milanese bereiding worden er geen tomaten gebruikt. De recepten met tomatensaus mogen dus eigenlijk niet ‘alla Milanese’ genoemd worden.
  • Ossobuco wordt afgewerkt met een frisse gremolata, een mengsel van citroenzeste, fijngehakte peterselie en knoflook. Doorgaans wordt ossobuco met risotto of pasta geserveerd, maar een lekkere puree of een gekookte aardappel van bij ons erbij smaakt even goed!
De kalfsschenkels liggen in een ovenschotel met groene boontjes en oranje wortels erbij. Dit zorgt voor een mooie variant op de klassieke ossobuco.

Ossobuco maken doe je zo

Ossobuco maken is makkelijk. We leiden je in vijf stappen naar de lekkerste ossobuco.

Dit heb je nodig voor 4 personen:

4 kalfsschenkels, 2 el bloem, 1 el olijfolie, 1 ui (fijngesneden), 1 knoflookteen (fijngesneden), 2 wortels (in blokjes), 1 stengel bleekselderij (in blokjes), 2,5 dl witte wijn, 400 g passata, 4 dl kalfsfond, 1 kruidentuiltje (peterseliestengels, tijm, laurier), peper en zout, voor de gremolata: 1 tl citroenzeste, 4 el platte peterselie (fijngehakt) en 1 knoflookteen (geperst)

Zo maak je het klaar:

  1. Kruid de kalfsschenkels met peper en zout. Wentel ze in bloem en klop de overtollige bloem af. Bind eventueel keukentouw rond de schenkels, zodat het vlees blijft zitten.
  2. Verhit olijfolie in een grote braadpan en bak de schenkels aan beide kanten mooi bruin. Neem het vlees uit de pan en zet even opzij.
  3. Doe de ui, de knoflook, de wortels en de selderij in de pan en fruit glazig. Zet het vuur hoger. Blus met de wijn en laat tot de helft (2 à 3 minuten) inkoken. Voeg de passata, de kalfsfond en het kruidentuiltje toe.
  4. Leg het vlees terug in de pan. Laat afgedekt ongeveer 1 à 1,5 uur sudderen op een middelmatig vuur. Haal het deksel van de pot en laat nog 30 minuten verder stoven of tot het vlees zacht is en je het met een vork kunt losmaken. Verwijder het kruidentuiltje en breng de saus op smaak met peper en zout.
  5. Voor de gremolata meng je de citroenzeste, de peterselie en de knoflook. Verdeel de ossobuco over de borden en bestrooi met gremolata. Serveer met pasta, risotto of puree.

Tip: voor een dikkere saus kun je het vlees nog even uit de pan nemen en de saus verder laten inkoken.

Ossobuco in de oven bereiden, kan dat?

Ja, ossobuco maken kan ook perfect in de oven. Neem een ovenvaste stoofpot met deksel. Volg de basisbereiding (vlees bakken, groentjes stoven en ingrediënten saus toevoegen) zoals hierboven beschreven. Verwarm de oven voor op 180°C. Laat ongeveer 90 minuten afgedekt in de oven garen, tot het vlees zacht is. Hoelang precies de ossobuco moet garen, is afhankelijk van de dikte en de grootte van de kalfsschenkels. Controleer de gaarheid van het vlees dus regelmatig.

Tip: In de winkel of bij de boer vind je altijd lekkere bio-ingrediënten om te gebruiken in je ossobuco. Bekijk hier alle hoeveverkooppunten in je buurt.

Heb jij een ossobuco recept geprobeerd? Of heb je zelf nog tips die je graag met ons wilt delen? Laat het zeker weten via Facebook, Instagram of Twitter met #lekkervanbijons!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief of volg ons op YouTube of Pinterest om altijd up-to-date te zijn van de laatste culinaire weetjes van bij ons!