Receptfoto met rog en een frisse stoemp. De rog is gepanneerd en krokant gebakken en ligt bovenop een stoemp met aardappel, erwtjes en waterkers. Er ligt wit bestek langs het bord en er staat nog een gevuld kommetje met de overige stoemp naast voor de grote hongerigen onder ons.

Wat je moet weten over rog van bij ons

Rog is een klassieker in de Belgische keuken. Waar deze vis op de kaart staat als rogvleugel met bruine boter en kappertjes, weten visliefhebbers dat ze in een goed restaurant zijn beland. Maar slechts weinigen weten dat er heel wat verschillende soorten rog bestaan. En dat is niet onlogisch. We krijgen enkel een vin, de ‘vleugel’ op ons bord, zonder vel en zonder herkenningspunt over welke soort het zou kunnen gaan. Wil je meer weten over de rogsoorten waar onze vissers op vissen? Lees er hier alles over.

Rogfilet met zeekraal, kerstomaat en rucolasaus

Er bestaan wel 14 soorten rog

Vissers en groothandelaars weten wel dat er verschillende soorten rog bestaan, maar merken dat sommige veel vaker voorkomen dan andere. Biologen zijn niet helemaal zeker of al die soorten het wel goed doen onder druk van de visserij. Voor de supermarkten is het niet evident met al die verschillende wetenschappelijke namen die wettelijk op de verpakking moeten worden vermeld: is dit de vleugel van een stekelrog, van een golfrog, een gevlekte of een keelrog…? Met het oog op duurzaamheid is het belangrijk dat er enkel gevist wordt op rogsoorten, waarvan we zeker zijn dat de visbestanden het goed doen.

Onze Belgische vloot vist op 3 rogsoorten

Onze vloot vangt best wat rog maar sommige rogsoorten verdienen wat extra bescherming. Van sommige soorten vreest men dat ze onder druk staan, van andere weet men gewoon te weinig. Daarom is men* overeengekomen dat de Vlaamse visserij vanaf nu enkel nog drie soorten rog aanvoert. De rest gaat meteen - en levend - overboord. Dat kan, want roggen overleven de vangst beter dan andere vissoorten: als je ze terug zet, zwemmen ze kwiek weg. Drie soorten dus, maar uiteraard die drie soorten die er het beste voorstaan: de stekelrog, de blonde rog en de gevlekte rog.

Training voor onze vissers

Omdat niet iedereen de ene rogsoort van de andere kan onderscheiden, werd een training opgezet door wetenschappers van het ILVO (Vlaams Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek) voor de betrokken actoren in de sector. De vissers kregen een brochure mee om duidelijk het verschil te leren en voor eens en altijd een vaste naam te geven aan deze vissen. Vissers gebruiken immers vaak hun eigen namen, die van haven tot haven kunnen verschillen.

De viswegers en -sorteerders mochten eerst een ‘quiz’ beantwoorden: of ze dachten de verschillende soorten te kunnen onderscheiden? Vervolgens werd hen duidelijk uitgelegd – met foto’s en echte vissen – waarom het belangrijk is om de officiële namen te gebruiken en wat deze zijn. Daarna mocht iedereen opnieuw de quiz invullen.

Training over de soorten rog

Stekelrog, gevlekte rog en blonde rog op ons bord

Onze vissers vissen nu dus op drie rogsoorten: de stekelrog, de gevlekte rog en de blonde rog. De 3 vissen hebben ruwweg dezelfde ruitvorm. Die verschilt duidelijk met de puntneus van de vleet (een beschermde soort) of met de sidderrog, die zo rond is als een banjo en die vissers trouwens niet graag vastpakken.

De stekelrog staat - zoals zijn naam vertelt - vol met stekelige doorns, vooral op de staart. Die soort kan je soms zelfs nog op je bord herkennen, want eenmaal gestroopt blijven ondiepe holtes zichtbaar op de vleugels, daar waar die doorns ooit hebben gezeten. De blonde rog heeft ‘sproeten’. Die heeft de gevlekte rog ook, maar ze zijn er groter en de vlekken zijn afwezig tegen de rand van de vleugels. De blonde rog heeft stippen tot helemaal aan de puntjes.

Dat zie je dus niet in je bord. Maar nu weet je wel dat als je kiest voor rog van bij ons, je met duurzaam gevangen rog aan tafel zit. Wil je zelf aan de slag met rog? Vind hier onze bereidingstips en beste recepten.

Heb je nog vragen?

Laat het dan zeker weten via onze Facebookpagina, op Twitter of op Instagram met #lekkervanbijons! Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op Pinterest, YouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief!

 

*de Rederscentrale, ILVO (Vlaams Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek), de Vlaamse visveilingen, Visgro (federatie van groothandelaars), de federatie van de viskleinhandel en VLAM (Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing)