Langoustine

Nephrops norvegicus

FR: langoustine, UK: Norway lobster, Dublin Bay prawn
lokaal: nieroogkreeftje

Langoustines zijn schaaldieren. Het zijn kleine zeekreeften die 15 tot 20 centimeter lang worden. Net als bij kreeften zijn de voorste poten sterk ontwikkeld en eindigen ze in scharen.

De Italiaanse naam voor langoustine is scampo, meervoud scampi. Het is verwarrend, maar in België gebruiken we de naam scampi niet voor langoustines, maar wel voor reuzengarnalen. Vergis je dus niet.

Langoustines vind je van IJsland en het noordwesten van Noorwegen, de Lofoten, tot de Atlantische kust van Marokko. Ook in het westelijk en centrale deel van de Middellandse Zee zitten langoustines. In de Noordzee leeft de langoestine vooral voor de Schotse kust.

Kwaliteit

Van langoustines geniet je het ganse jaar. De piekperiode voor de aanvoer loopt van de zomer tot aan de vroege herfst.

Bereiding

Pocheer verse langoustines enkele minuten. Laat de koppen eraan zitten, want daarin zit de meeste smaak. Laat ze in het kookvocht afkoelen. Tip: het kookvocht is een ideale basis voor soepen en sauzen. Om de langoustines te pellen, breek je eerst de staart af, net achter de kop en vervolgens verwijder je het schild.

Het vlees in de scharen is moeilijker te verwijderen, maar de smaak is minstens even lekker. Met een kreeftenvorkje haal je het vlees er trouwens heel wat makkelijker uit.

Voedingsinformatie

De gemiddelde voedingswaarde van langoustine per 100 g is:

  • 82 kcal
  • 0,7 g vetten
  • 19,0 g eiwitten

Alles over vis en gezondheid

Bewaring

Langoustines zijn veel minder lang houdbaar dan bijvoorbeeld kreeft of krab. Je vriest ze daarom best onmiddellijk in als je ze niet opeet op de dag van de aankoop.