Schar

Limanda limanda

FR: limande, UK: dab, DE: Kliesche, Scharbe
lokaal: schulle, zandschol, ruwe schol

Schar is een beenvis, die behoort tot de orde van de platvissen en familie is van de pladijzen. Ze leven van in het noorden van Noorwegen tot in de Golf van Biskaje en ook in de Baltische Zee.

Schar is een platvis met de ogen op de lichtbruine zijde van het lichaam. De soort heeft een ruwe huid. Typisch voor de schar is de zijlijn die met een hoge boog rond de rechter borstvin loopt. Volwassen vissen zijn doorgaans 20 tot 25 cm lang, maar ze kunnen tot 40 cm lang en 1 kg zwaar worden. 

Kwaliteit

Schar moet in de winkel een minimale lengte van 23 cm hebben. De beste exemplaren koop van juni tot en met februari. Je koopt schar voornamelijk vers en in zijn geheel.

Bereiding

Schar heeft spierwit en zacht visvlees dat je best op de graat verwerkt. Dat is niet alleen beter voor de smaak, maar ook omdat de filets snel uit elkaar vallen bij het garen. Schar kan je na het zouten ook prima drogen of roken. In de winter is de schar van bij ons een fantastisch alternatief voor pladijs, die dan te mager is.

Voedingsinformatie

De gemiddelde voedingswaarde van schar per 100 g is:

  • 74 kcal
  • 1,2 g vetten
  • 15,7 g eiwitten

Alles over vis en gezondheid

Bewaring

Verse vis is natuurlijk het lekkerst. Recht van de winkel op je bord, dat is het beste. Moet je verse vis toch even kunnen bewaren? Volg dan deze richtlijnen voor bewaren, diepvriezen en ontdooien om de smaak optimaal te houden.