Haring

Clupea harengus

FR: hareng, UK: herring, DE: Hering
lokaal en volgens herkomst: doggerharing, kanaalharing, Oostzeeharing

Haring is een beenvis en behoort tot de orde van de haringachtigen. Het is een zilverkleurige, gestroomlijnde vis met grote, gemakkelijk loslatende schubben. Verse haring herken je aan de blauwgroene bovenzijde, een kleur die snel verdwijnt na de vangst. Hoe blauwer, hoe verser. Bij haring staat de basis van de buikvin centraal onder de rugvin ingeplant. Zo is jonge haring van sprot te onderscheiden. Bij sprot staat de basis van de buikvinnen voor of net onder de aanvang van de rugvin ingepland.

Haring leeft van de wateren rond IJsland en in de Barentszzee tot in de Golf van Biskaje.

 

Kwaliteit

Haring in de winkel moet een minimale lengte van 20 cm hebben. Gemiddeld zijn haringen 25 cm lang. Haring uit de Baltische Zee blijft haring relatief klein, terwijl die uit het Atlantisch-Scandinavische bestand groter dan 40 cm kan worden.

Haring is het hele jaar door te verkrijgen. Een maatje is een jonge haring die zich nog niet voortgeplant heeft en gevangen wordt tussen mei en juni. Dit zijn de gekende nieuwe maatjes.

Bereiding

Haring is in alle mogelijke vormen en bereidingswijzen te koop: vers, gemarineerd, in bokaal, in blik, gerookt (bokking en kippers), als rolmops en als zure haringfilets. En ze zijn allemaal even lekker.

Verse haring laat zich heerlijk grillen, gerookt is het om duimen en vingers bij af te likken en in marinades smaakt haring fantastisch.

Voedingsinformatie

Het vetgehalte van haring schommelt volgens seizoen en vangstgebied.

De gemiddelde voedingswaarde van haring per 100 g is:

  • 216 kcal
  • 16,0 g vetten
  • 18,0 g eiwitten

Alles over vis en gezondheid

Bewaring

Verse haring ligt dikwijls ongegut in de toonbank. Voor een betere houdbaarheid laat je de ingewanden beter onmiddellijk verwijderen

Verse vis is natuurlijk het lekkerst. Recht van de winkel op je bord, dat is het beste. Moet je verse vis toch even kunnen bewaren? Volg dan deze richtlijnen voor bewaren, diepvriezen en ontdooien om de smaak optimaal te houden.