Surf en turf

Surf en turf: te land, ter zee en in je bord

Surf & turf? Da’s vlees en vis in één gerecht. Het is een gewaagde mix, maar oh-zo-lekker als je alle ingrediënten samenvoegt. Hoe jij van zo’n surf and turf combinatie overheerlijke gerechten maakt, ontdek je hier!

4 tips voor geslaagde surf en turf gerechten

 • Kies voor seizoensvis van bij ons. De kwaliteit van de vis en het aanbod verschillen namelijk per seizoen. In onze viskalender kan je gemakkelijk zien wanneer welke vis op z'n best is.
 • De smaak van vis is vrij subtiel. Zorg daarom dat het vlees niet overheerst. Maak je bvb. een surf en turf recept met spek, kies dan voor gedroogd in plaats van gerookt spek.
Burger met homemade krabkoekje, bacon en verse groenten
 • Let op de verhoudingen in je recept. Doorgaans geldt dat je beter bescheiden omgaat met het vlees, terwijl je vis in normale hoeveelheden mag gebruiken.
 • Een praktische surf en turf tip: zorg dat vlees en vis niet met mekaar in aanraking komen in de koelkast. Doe ze in aparte zakjes of potjes, en was ook je snijplank en bestek altijd af wanneer je wisselt tussen beide.

Kies een surf en turf recept om zelf uit te testen

In de jaren ’60 stond surf en turf specifiek voor de combinatie van gebakken steak en gegrilde kreeftenstaart, maar vandaag verwijst het meer algemeen naar de combinatie van vis (surf) en vlees (turf) – het lekkerste van de zee en het beste van het land samen op je bord. Belangrijk is dat je vertrekt van een goed surf en turf recept. Probeer zeker een van deze combo’s:

 • Een klassieker onder de surf en turf gerechten is entrecote met garnalen. Overheerlijk met een saus van witte wijn, tijm, citroensap en sjalot.
 • Nog zo’n klassieker is de surf and turf burger met rundvlees en kreeft. Meng kreeftenvlees met mayonaise en een beetje citroensap, en gebruik dit als topping voor de burger. Werk af met sla en tomaat voor een echte smaakbom!
 • Of wat dacht je van de alom gekende paella met kip en zeevruchten?

Tip: koken met bio- of hoeveproducten?

Van bijna alle ingrediënten die in onze recepten gebruikt worden, vind je in de winkel lekkere bioversies. Biologische vis is minder makkelijk te vinden. Het is geen wilde vis, maar vis die in specifieke en gecontroleerde omstandigheden gekweekt wordt. Koop je liever rechtstreeks bij de boer, bij een buurderij of een zelfplukboerderij? Ook dat kan. Bekijk hier alle verkooppunten in je buurt.

Surf and turf, iets voor jou?

Surf en turf gerechten combineren het beste van twee werelden. Zowel vis- als vleesfanaten komen volledig aan hun trekken! Waarom zou je dus moeten kiezen?

Is er een surf en turf recept waar jij helemaal gek van bent? Of heb je nog tips voor ons om die combinatie van vlees en vis naar een hoger niveau te tillen? Laat het ons weten via Facebook, Instagram of Twitter met #lekkervanbijons. Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op Pinterest, YouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief!

 

Nieuwsbrief

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.
 • De nieuwste foodtrends
 • Seizoensrecepten
 • Handige kooktips
 • Wedstrijden en events

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel nieuw recept

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.

Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.