Omegabaars

4 vragen voor de man achter de Omegabaars

Stijn Van Hoestenberghe (39) is CEO van het bedrijf achter de Omegabaars, een vis met een verhaal. Tijdens zijn doctoraatsstudie slaagde Stijn erin een vis met een hoog Omega 3-gehalte en een zeer lage milieu-impact te kweken. Stijn besloot zijn opmerkelijke vondst op de markt te brengen en richtte het bedrijf Aqua4C op. Zijn doel: de Omegabaars inzetten in de strijd voor de biodiversiteit van onze zeeën. Of hij slaagt in zijn missie? Beoordeel zelf maar.

Stijn Van Hoestenberghe

1. Waarom moet ik kiezen voor Omegabaars? Prijs voor duurzaamheid en smaak.

Als hobbyduiker zag Stijn geregeld met eigen ogen dat de biodiversiteit in onze zeeën onder druk staat. Met zijn doctoraatsonderzoek wilde hij daarom bijdragen aan het herstel van de biodiversiteit. De Omegabaars is een puur Belgische vis die gekweekt wordt in bassins in Kruishoutem. Volgens Stijn is het de duurzaamste vis ter wereld.

Die duurzaamheidsgedachte wordt doorgetrokken in de hele werking van het bedrijf. Ten eerste is er het waterverbruik van het bedrijf. Voor de ‘huisvesting’ van de Omegabaars werkt Aqua4C samen met het aanpalende tomatenbedrijf. De Omegabaarzen worden gekweekt in het regenwater dat door de serredaken wordt opgevangen. Het water wordt verwarmd met de restwarmte van de serres. De meststoffen die de vissen produceren worden op hun beurt gebruikt voor de tomatenplanten. Zo moet het tomatenbedrijf 10 tot 20 % minder meststoffen aankopen.

Een tweede factor die de Omegabaars kenmerkt is zijn dieet. Voeding heeft een belangrijk effect op de ecologische voetafdruk en de smaak van vissen. Om de vissen te voederen wordt er geen wilde vis gevangen. De baarzen krijgen een vegetarisch dieet op basis van zeewier, algen, mais, soja en lijnzaad. Het resultaat is een witte, vette vis die meer omega 3-vetzuren bevat dan vele andere vissen. Vandaar komt dan ook de naam ‘Omegabaars’.

2. Hoe bereid ik Omegabaars? Recepten en tips:

Een Omegabaars kan je in zijn geheel eten of als filet. Reken op twee filets van 80 à 90 gram per persoon en maak hem klaar zoals andere stevige vissen. Omegabaars valt niet uiteen in de pan dus je kan hem bakken, grillen, stomen maar ook rauw eten.

Jeroen Meus ging al aan de slag met de Omegabaars in zijn kookprogramma Dagelijkse Kost. Hij maakte gebakken Omegabaars met een saus van groene kruiden en geplette aardappel. Ook op de website van Aqua4C ontdek je heel wat recepten met deze geweldige vis van bij ons: Omegabaars in papillot, fish & chips van Omegabaars, ceviche van Omegabaars met limoen en rode ui, enz.. Of wat dacht je van deze combinatie: Omegabaars met knolselderzalf.

Met dit recept voor Omegabaars met kruidenpuree kan je zowel in het voorjaar als in de winter aan de slag: lekker met asperges of schorseneren.

Schorseneren met kruidenpuree en omegabaars

3. Waar kan ik omegabaars kopen? In heel Vlaanderen!

"Omegabaars is te koop in de hypermarkten van Carrefour, Albert Heijn, Spar maar ook bij heel wat vishandelaars."

4. Is Omegabaars duur? Bijlange niet!

“De prijs voor de vis zit rond de gemiddelde visprijs. Omegabaars is dus niet duur, maar wel duurzaam!”

Maakte jij een gerecht met Omegabaars?

Laat het ons weten via Facebook, Twitter of Instagram met #lekkervanbijons. Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op Pinterest, YouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief!

 

Beelden: © Omegabaars