Hoe bereid ik vis

Kooktechnieken

Bakken, meunière op de graat: zeetong

'A la meunière' is een bereiding waarbij je de vis na het bakken bestrooit met gehakte peterselie,  besprenkelt met citroensap en volgens met bruine boter overgiet. Deze vis wordt onmiddellijk geserveerd zodat het schuim, ontstaan door de hete boter nog zichtbaar is voor je tafelgenodigden.

Bakken in olie op vel: rode poon

Indien je stukken vis bakt met het vel ( rode poon, zeebaars, snoekbaars, …) snij deze dan eerst in om opkrullen te vermijden. Leg de filets met het vel naar boven in de hete olie en bak enkel op de vleeszijde. Lepel de hete olie over het vel zo wordt het knapperig. Laat zacht verder garen.

Bakken in de wok: staartvis

Wokken of roerbakken is een bereiding waarbij je kleine stukjes vis, al dan niet vooraf gemarineerd en voorzien van een beschermlaag, eerst op hoge temperatuur gaat bakken. Vervolgens haal je de vis uit de wokpan en wok je de garnituur. Net voor het opdien voeg je opnieuw de vis toe en werk je de schotel af. Serveer het gerecht onmiddellijk.

Bakken in de oven op lage temperatuur

De streeftemperatuur van gaarheid bij vis schommelt tussen 50 – 55°C. Zo is het vlees stevig, maar toch nog sappig. Om dit ideale punt te bereiken kan je de oven op een lage temperatuur zetten, max 110°C. Het oppervlak van de vis wordt door de warme ovenlucht verwarmd, maar koelt tezelfdertijd af door de verdamping van het vocht. Hierdoor wordt de vis net gaar op een temperatuur van 50 à 55°C.

Pocheren à la nage: rog

Pocheren is het langzaam garen van vis in een kruidige bouillon, net onder het kookpunt.

Het is één van de eenvoudigste, maar niet de gemakkelijkste manier van vis bereiden. Een goed resultaat hangt af van de gelijkmatigheid en de juiste manier van gaar worden.

Het koken van vis is uit de boze: vis bevat geen bindweefsel, waardoor hij bij het koken uit elkaar zou vallen en teveel uitdrogen. De eiwitten gaan uitvlokken en geven een witte schuimlaag,  die zich in het kookwater gaat mengen of zich op de vis gaat vastzetten.

 

Instagram @lekkervanbijons

Nieuwsbrief

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.
  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel nieuw recept

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.

Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.