Rogfilet met wortelstoemp

Hoeveel vis per persoon mag je eten?

De Hoge Gezondheidsraad lanceerde eind 2019 nieuwe voedingsrichtlijnen voor de volwassen Belg. Ze bestaan uit 12 voedingsaanbevelingen en zijn gebaseerd op de laatste, wetenschappelijke inzichten. De aanbevelingen moeten ertoe bijdragen om in België veel voorkomende gezondheidsproblemen die gelinkt worden aan voeding terug te dringen. Nieuw is dat de voedingsrichtlijnen niet alleen vertellen wat je best eet maar ook hoeveel je er van kan gebruiken. Benieuwd naar de plaats van vis in deze nieuwe voedingsaanbevelingen? Lees dan zeker verder!

Hoeveel vis per persoon volgens de nieuwe voedingsrichtlijnen?

Volgens de nieuwe voedingsrichtlijnen zet je best 1 tot 2 keer per week vis of schaal- en schelpdieren op het menu, waarvan 1 keer vette vis. De Hoge Gezondheidsraad baseerde zich hiervoor op een grootschalige studie. Daarin wordt een voeding met te weinig omega 3-vetzuren uit vis en schaal- en schelpdieren in verband gebracht met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

Ovenschotel met wijting en winterse groenten

Moet ik magere vis of vette vis eten?

Zowel magere als vette vis passen prima in een gezond weekmenu. Vis levert belangrijke voedingsstoffen zoals eiwitten, vitamine B12, vitamine D, selenium en jodium. De meeste vissoorten zijn mager en leveren veel voedingsstoffen voor weinig energie. Naarmate vis meer vetten bevat, zitten er ook meer omega-3 visvetzuren in. Omega 3-visvetzuren zijn belangrijk voor onze hart- en bloedvaten, een normale hersenwerking en een goed gezichtsvermogen. Omdat ons lichaam zelf te weinig van deze omega 3-vetzuren kan aanmaken, moeten we ze uit de voeding halen. Dat kan makkelijk door 1 à 2 keer per week vis te eten. Een stukje magere vis (125 g) zoals koolvis bevat ongeveer 62 milligram omega 3-visvetzuren. Eenzelfde portie vette vis zoals makreel brengt ongeveer 1,5 gram omega 3-visvetzuren aan. Met wekelijks een portie vette vis kom je dus bijna aan de wekelijks aanbevolen hoeveelheid. Daarnaast kan je ook voor een portie magere vis kiezen.

Vrijdag visdag!

De klassieker:

Roep een dag in de week uit tot visdag. Ga voor een stukje verse of diepgevroren vis. Een portie van 120 tot 130 g vis (rauw gewogen) volstaat. Dat komt ongeveer overeen met de grootte van een hand of een vierde van een maaltijdbord.

De dubbel-genieter:

Splits je portie vis op in twee dagen. Als beleg bij de boterham of als onderdeel van een salade.

Duurzaam:

Kies vis van bij ons en van het seizoen.

En voedzaam:

Varieer tussen verschillende soorten en kies regelmatig voor vette vis (bv. haring, makreel, sardienen). Laat je inspireren door deze recepten.

Tip: koken met bio- of hoeveproducten?

Van bijna alle ingrediënten die in onze recepten gebruikt worden, vind je in de winkel lekkere bioversies. Biologische vis is minder makkelijk te vinden. Het is geen wilde vis, maar vis die in specifieke en gecontroleerde omstandigheden gekweekt wordt. Koop je liever rechtstreeks bij de boer? Ook dat kan. Bekijk hier alle hoeveverkooppunten in je buurt.

Probeerde jij een van onze gerechten met vis? Of heb je nog tips die je graag met ons wil delen? Laat het dan zeker weten via onze Facebook-pagina, op Twitter of via een leuke foto op Instagram met #lekkervanbijons! Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op Pinterest, YouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Lees hier nog meer info en tips over vis.

Instagram @lekkervanbijons

Nieuwsbrief

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.
  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel nieuw recept

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.

Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.