Ovenschotel met pommes duchesses, broccolini en gebakken griet

Griet, het ideale feestvisje

Gebakken op de graat, gegrild, in de oven, gepocheerd… Hoe je griet ook bereidt: deze vis van bij ons is een echte lekkernij! Met deze recepten met griet is het altijd feest op je bord.

4 visserswijsheden over griet

  • Griet is familie van de tarbot en daar lijkt hij ook wel een beetje op. Griet wordt wel eens de paracommando van de zee genoemd. Ze zijn meesters in de camouflage. De vinnige slimmerds nemen de kleur van hun omgeving aan, waardoor ze bijna onzichtbaar worden in het water.
  • Onze vissers halen ongeveer 300 à 400 ton griet per jaar op in het zuidelijk deel van de Noordzee en in Het Kanaal. Het is een bijvangst van pladijs en tong, er wordt dus niet gericht op gevist.
  • Griet heeft op de rugzijde opvallend meer visvlees dan op de buikzijde. Een gefileerde griet levert daardoor altijd twee lichte buikfilets op en twee dubbel zo zware rugfilets. Sowieso zijn het vier stukken om van te smullen.
  • De beste griet koop je van juli tot en met januari. De grootste aanvoer gebeurt tijdens de wintermaanden.
Ovenschotel met griet en aardpeer

Hoe griet klaarmaken?

Je hoeft geen topchef te zijn om griet klaar te maken. Met z’n mals maar toch stevig wit vlees kan je in de keuken alle kanten uit. Griet kan je bakken, grillen, stomen, stoven, frituren en verwerken in bouillabaisse en visfondue.

Kleinere formaten kunnen gebakken worden, in de oven bereid of gestoofd. Voor rolletjes kies je best de kleinste filets. De dikkere exemplaren zijn geschikt om te grillen en te pocheren (à la nage of voor een bouillabaisse).

Tip: stoom of pocheer je griet? Houd dan het vrijgekomen vocht bij om in een vissoep of visbouillon te verwerken. Het zou zonde zijn om het verloren te laten gaan.
 

Heerlijke recepten met griet

Griet laat zich makkelijk combineren met een brede waaier aan ingrediënten. Gebruik niet te veel kruiden als je ‘m bereidt en serveer er geen al te zware sauzen bij. Zo komt de fijne smaak volop tot z’n recht. Dat griet zich leent tot tal van bereidingen ontdek je in deze recepten.

Heb jij een van onze recepten met griet geprobeerd? Of ken je zelf nog een lekker gerecht dat je graag met ons wilt delen? Laat het zeker weten via FacebookInstagram of Twitter met #lekkervanbijons!

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op Pinterest, YouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Instagram @lekkervanbijons

Nieuwsbrief

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.
  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel nieuw recept

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.

Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.