Gestoomde zeeduivelblokjes

De visquiz: 5 stellingen over vis onderzocht

Meer lokaal kopen, rechtstreeks bij de boer kopen, de eigen economie steunen. We lezen er de laatste maanden opvallend veel over en we hebben er de mond van vol. Maar voegen we ook de daad bij het woord? En vooral, geldt dit ook voor vis? Kopen we bijvoorbeeld vis van onze eigen vissers?  In de vijf onderstaande stellingen ontdek je alles over lokale vis.

Gebakken tongschar met broccoli en amandel-knoflook schilfers

1. De Vlaming kiest voor vis van bij ons

Gedeeltelijk juist. 46% zegt dat bij vis herkomst een (gedeeltelijke) invloed heeft op hun aankoopbeslissing. Nog 21% zegt dat ze wel kijken naar de herkomst, maar dat dit geen invloed heeft.

Hoe komt dit? Het antwoord is veelzijdig. Om te beginnen weten veel mensen niet welke soorten vis door onze Belgische vissers gevangen wordt. Ze kunnen zich in de winkel dan ook moeilijk baseren op die kennis. Wil jij zelf meer lokaal eten maar weet je ook niet precies welke vis van bij ons is? Dan helpen we je graag voort met onze viskalender.

Dat mensen weinig belang hechten aan de herkomst van hun vis komt ook omdat het soms moeilijk is voor consumenten om in de winkelrekken te onderscheiden welke vis ‘lokaal’ is. Het goede nieuws is dat er sinds kort de Visserij Verduurzaamt-erkenning is voor de aankopers van vis. Via een erkenning op de veilklok kunnen afnemers van vis, schaal- en schelpdieren bepalen welke vaartuigen actief meewerken aan het verduurzamingstraject van de Belgische visserijvloot.

2. We eten liever vis op restaurant dan thuis

Goed. Als we op restaurant gaan, kiezen we sneller voor vis.

Als we op restaurant kiezen voor vis, dan kiezen we vaak voor tonijn, tong, zalm of mosselen. Hoewel mosselen met friet een gerecht is dat behoort tot ons culinair erfgoed, worden ook mosselen erg vaak ingevoerd.

Wil je op restaurant onze eigen vissers steunen, dan kan je bijvoorbeeld kiezen voor een restaurant dat een ‘catch of the day’ bereidt. Bij de catch of the day of op een suggestiebord zie je vaak minder bekende Noordzeevissen staan die koks heel lekker kunnen bereiden.

3. Mosselen zijn in trek

Goed. Mosselen zijn zeer populair.

In tegenstelling tot mosselen die vaak ingevoerd worden, zijn Sint-Jakobsnoten, garnalen en langoustines schelp- en schaaldieren van bij ons. Het zijn stuk voor stuk lekkernijen die je maaltijd een feestelijke allure geven. Bovendien is jouw keuze voor deze weekdieren een keuze voor de Belgische visserij.

Courgetti met langoustines

4. Vlamingen lusten geen vis

Fout. Vis is lekker en voedzaam.

Uiteraard zijn er mensen die geen vis lusten, maar dat heb je voor elk type eten. Iets meer dan 1 op 3 Vlamingen eet een keer per week vis en dat is goed, want vis is voedzaam. We schreven het al in een ander artikel: ‘Vrijdag Visdag’ houdt tot op vandaag steek. Het is een gezonde gewoonte om af en toe vis te eten. Dat wordt bevestigd door de algemene gezonde voedingsrichtlijnen voor de Belgische bevolking. Vis bevat heel wat voedingsstoffen, waaronder hoogwaardige eiwitten, vitamine B12, vitamine D, selenium, jodium en omega 3-visvetzuren die elk op hun manier, maar ook samen, bijdragen tot een goede gezondheid.

Waarom we dan niet vaker vis op het menu zetten? Vis is voor velen niet altijd ‘top-of-mind’. Rog, tong en wijting zijn vandaag wel al gekende en geliefde lokale vissoorten. Die worden dan ook vaker aangekocht. Andere soorten die bij ons voortkomen zoals inktvis, steenbolk en hondshaai zijn dan weer minder gekend. Mensen zijn gewoontedieren en hebben het vaak erg druk. Daarom kiezen ze sneller voor iets wat ze al kennen. Dat is jammer want heel wat vissen zijn gemakkelijk te bereiden. Met onze tips leer je vis bereiden als een echte chef.

5. Alle (Noordzee)vissen zijn duur

Fout. Er zijn goedkopere en duurdere soorten.

Bijna alle vis die door onze Belgische vissers gevangen wordt, passeert via de visveiling voor het op ons bord komt. In onze veilingen hangt alles af van vraag en aanbod. Op de aquacultuursector na wordt vis gevangen in het wild. Dat maakt dat onze vissers steeds rekening moeten houden met factoren zoals slecht weer, beschikbaarheid… Als het lang heel slecht weer is geweest en de vissers moeilijk kunnen uitvaren, kan dit een effect hebben op de beschikbaarheid van vis en de prijs.

Ook de visseizoenen spelen een rol bij de prijsbepaling. Koop je een vis van het seizoen, dan is de aanvoer hoog en de prijs aantrekkelijker dan wanneer je dezelfde soort buiten het seizoen koopt.

Met welke vis van bij ons ga jij al eens aan de slag?

Laat het ons weten via Facebook, Twitter of Instagram met #lekkervanbijons! Wil je trouwens op de hoogte blijven van de laatste culinaire weetjes en recepten, schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief of volg ons op YouTube of Pinterest.

Instagram @lekkervanbijons

Nieuwsbrief

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.
  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel nieuw recept

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.

Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.