Combiner du thé aux produits d'ici… comment faire ?

Thee combineren met Belgische kost, hoe doe je dat?

Door de tips van een gecertifieerd theesommelier te volgen, natuurlijk. Kelly Meeus is helemaal thuis in de grote, boeiende en zeer smaakvolle wereld van de thee.  Als theesommelier geeft ze workshops en leidt ze nieuwe theeadepten op tot thee-expert. Ze is co-auteur van een boek over ‘homemade IceTea’, heeft een blog en is in oktober gestart met een nieuwe baan als theesommelier in een theewinkel.

Kelly vertelt dat thee en foodpairing in de lift zit. Mensen willen alternatieven voor een glas wijn. “Juist gecombineerd brengt thee je gerecht naar een gastronomisch hoogtepunt”. En wie zijn wij om dat tegen te spreken? Ben je geen theefanaat, heb je wellicht de juiste smaak nog niet gevonden, want in ieders tasje past een theetje!

Kelly Meeus ©Maarten Caubergh
Thé noir, frites, épinards - Source: Instagram detheeblog

Al eens op restaurant een thee bij je gerecht gevraagd? De kans is groot van niet. En als je het wel al deed, weet je dat de keuze vaak bedroevend is. Na een flets builtje thee dat helemaal niet bij je stoofvlees met frietjes past, zou je voor minder besluiten dat tea pairing niet meer dan de nieuwste overroepen rage is. Maar niets is minder waar!

Kelly geeft een paar welgemikte tips voor echte droomcombinaties. Dankzij haar kennis combineer jij binnenkort pepersteak met een aardse Pu-Erh en match je je kop matcha thee met witte chocolade.

“Je kan thee op verschillende manieren met eten combineren:

  • Gelijkaardige smaken (versterken elkaar)
  • Complementaire smaken (vullen elkaar aan)
  • Contrasterende smaken (je gaat op zoek naar nieuwe smaken)”

“Let wel op dat je geen subtiele thee gaat combineren met gerechten met een hoge smaakrijkdom. De smaak van de thee gaat verloren in het gerecht en het is net of je water aan het drinken bent. Ook de combinatie van zwarte thee en groene groenten is niet altijd een succes.”

Culinair Japan, dat is voor ons: sushi en Japanse thee. De japanners serveren de twee heel vaak samen en er wordt gezegd dat goed eten de reden is dat er zoveel gezonde, actieve ouderen zijn in Japan. Daarom lijkt het ons logisch om te starten met de combinatie van vis en thee. We vroegen Kelly’s tips bij onze favoriete visrecepten.

“Bij visgerechten kies ik over het algemeen voor groene thee of licht geoxideerde oolong.”

  1. Onze pladijs met geschroeide prei en kwarteleitjes combineert Kelly met een groene thee: Anji Bai Cha. Het is een fris zoete, licht vegetale thee met tonen van limoen, asperges en een citrusachtige geur.
  2. Gegratineerde rode poon met gestoofde spitskool, gemarineerde groene asperges en kerriesaus gaan goed samen met ‘Long Jing’. Dit is een groene thee die heerlijk vegetaal smaakt. De thee bevat tonen van vers gemaaid gras, groene asperges en hazelnootjes.
  3. Onze feestelijke Noordzeetopper Gegrilde schar met spinazie en béarnaise met Noordzeekrab combineert Kelly met Japanse Sencha. Deze groene thee heeft een ziltige smaak met tonen van spinazie, avocado en citroenmelisse.
Foodpairing thé - Source: Instagram detheeblog
Thé vert

Kenmerkend voor onze Belgische kost is dat ze goed vult. Stoofpotjes met frietjes zijn een echte specialiteit van bij ons. Maar thee met een stoofpot, kan dat wel?

“Ik heb al allerlei combinaties geprobeerd en ik vind dat steeds meer dan geslaagd. Thee heeft ook de eigenschap het filmend laagje dat frietjes achter laten in je mond, weg te nemen. Je mond is een pak frisser na het eten van deze Belgische traditie. Kies zeker een thee die tegen deze zware maaltijd opgewassen is. En dan denk ik in de richting van donker geoxideerde oolong, zwarte thee of aardse pu erh. Gewoonlijk laat ik thee een 2tal minuten trekken. Bij foodpairing laat ik het een minuutje langer infuseren.”

  1. Bij een krachtige stoverij hoort een Chinese thee. De aardse pu-erh met tonen van vuur, hout en whisky past perfect bij deze Gentse lekkernij.
  2. Een overheerlijk koninginnenhapje of vol-au-vent vraagt een heel ander soort thee. Kelly kiest voor Oolong. Dat is een Chinese thee die ergens tussen een groene en een zwarte thee zit. Met de Amber Oolong, een geroosterde oolong met tonen van perzik en appel zit je bij dit verrukkelijke gerecht altijd goed.
  3.  Ook de gestoofde konijnenbout met trippel en mosterd wordt gecombineerd met Oolong. Kelly kiest voor Oriëntal beauty met tonen van muskaatdruif, pruimen en honing.

Engelse thee, dat is (zwarte)thee met melk. Maar mag dat wel?

“Engelsen laten standaard hun zakje thee in hun kopje. Ze drinken hiervan terwijl het theezakje nog in hun tas zit. Als zwarte thee lang trekt, krijgt het een zeer sterke smaak. Ze voegen dan melk toe om de smaak aangenamer te maken. Andere hulpmiddeltjes zijn het toevoegen van suiker of citroen. Vandaar dat thee met melk of thee met citroen bij ons standaard wel gekend is.

Je mag uiteraard melk bij je thee doen, maar het moet niet. Je kan echter wel verrassende combinaties met thee en melk of melkvarianten maken: Chai latte (zwarte thee met kruiden en gestoomde melk) of Matcha latte (matcha thee met gestoomde melk).

  1. Onze heerlijke smoothiebowl met yoghurt en frambozen combineert Kelly met een Milky Oolong. Het is een licht geoxideerde oolong. Deze thee smaakt vol en romig en geurt naar versgebakken koekjes. Je kan hem zowel warm zeten of Cold Brew trekken. Hmmm een heerlijke start van de dag.
  2. Maar ook “Thee & kaas combinaties zijn bijzonder interessant om uit te proberen. Je moet wel opletten bij het maken van je keuze. Een subtiele witte thee en sterk smakende blauwe schimmelkaas gaan bijvoorbeeld niet samen. Je thee zal dan naar water smaken omdat de kaas te fel overheerst, van de bijzonder subtiele smaken van de witte thee proef je dan niets meer en dat is zonde. Bij dit recept met gegrilde kaas zou ik een jonge post-gefermenteerde thee met een laag tanninegehalte serveren. De groene vegetale tonen van de thee zijn verrassend bij de kaas en de romige sla.”
  3. En welke thee zetten we bij tiramisu met appel en speculaas? “Dit dessert past perfect bij een zwarte thee. Je kan gaan experimenteren met meerdere zwarte theeën om zo verschillen in smaak te bekomen. Bijvoorbeeld: Jin Jun Mei, Golden Yunnan, Assam,…”
Matcha Latte

Dronk jij al langer thee bij je maaltijd? Of is het combineren van thee bij je gerecht een hele nieuwe wereld voor jou? Aan de slag en toon je resultaat via Facebook, Instagram of Twitter met #lekkervanbijons. Twijfel zeker ook niet om advies in te winnen bij Kelly. Ze staat vanaf oktober in de winkel teastation in Hasselt en helpt je graag verder met al je vragen over thee!

 

Foto's :
Maarten Caubergh
Blog "detheeblog"
Instagram "detheeblog"