Vanillepudding met speculaaskoekjes

Recepten met speculaas, spectaculair lekker!

Een speculaasje bij de koffie, dat smaakt altijd. Zeker in het najaar kom je deze koekjes overal tegen, met als hoogtepunt de sinterklaas- en kerstperiode. Speculaas kan je natuurlijk het hele jaar door eten. Verwerk jij ook graag speculaas in gerechten? Of ligt er nog een hele voorraad in je snoepkast en heb je géén idee hoe die ooit moet opraken? Daar weten wij raad mee!

Aardbeien-speculaas trifle

Is het nu speculaas of speculoos?

Speculaas kent zowel in België als Nederland een zeer lange traditie als feestelijk gebak. Tussen de Belgische en Nederlande speculaas bestaan er wel enkele verschillen. Zo is de Belgische versie niet alleen lichter gekruid dan de Nederlandse, ook de keuze van kruiden is anders. Maar ook in ons land bestaan er nog verschillende recepten voor speculaas en verschillende vormen en texturen. Wist je dat elke regio zijn eigen versie kent? En dat sommige speculazen zelfs erkend zijn als traditioneel streekproduct? Belgische speculaas is een typische lekkernij van bij ons. Ook Hasseltse speculaas, Kontichse specfour, Glazuurspeculaas van de kust tot Hagelandse moutspeculaas maken deel uit van ons culinair erfgoed.

Over de naam (speculaas of speculoos) wordt wel eens gediscussieerd. In Nederland eet men steevast 'speculaas'. Franstalige Belgen hebben het enkel over ‘spéculos’ en in sommige Vlaamse dialecten spreekt men het als ‘speculoes’ uit. De twee worden echter vaak door elkaar gebruikt, maar wat zeker is… ze zijn allebei om van te smullen!

Tip: koken met hoeve- of bioproducten?

Van alle ingrediënten die in deze recepten met speculaas gebruikt worden, vind je in de winkel lekkere bioversies. Of koop je liever rechtstreeks bij de boer? Bekijk hier alle hoeveverkooppunten in je buurt.

Deel je speculaas-relaas met ons

Ziezo, met deze tips geraakt die voorraad speculaas in je kast zé-ker op! Heb jij een van onze recepten met speculaas uitgeprobeerd? Of weet je zelf nog lekkere combinaties die je met speculaas kan maken? Deel je verhaal met ons via Facebook, Twitter of Instagram met #lekkervanbijons!

Wil je trouwens op de hoogte blijven van de laatste culinaire weetjes en recepten, schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief of volg ons op YouTube of Pinterest.

Nieuwsbrief

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.
  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel nieuw recept

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.

Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.