Pottenkijken bij Kempische slager Peter Van de Weyer

Peter Van de Weyer is een rasechte vakman. Eentje die gebruik maakt van traditionele technieken uit de eigen streek bovendien. “Je moet je eigen aard niet verloochen”, glimlacht hij.

Voor de Kempense gedroogde boerenhesp van Peter - die meermaals in de prijzen viel, in binnen- en buitenland - maken klanten uit de wijde omgeving graag een omweg.

“Mijn Kempense gedroogde boerenhesp wordt enkel gepekeld en dus niet, zoals in zuiderse landen, droog gezouten”, legt Peter uit. “Droog zouten kenden ze vroeger niet in de Noorderkempen, alles gebeurde in de pekel.” 

De tradities worden bij ‘Van de Weyer Vlees en Vleeswaren’ in ere gehouden. Meer nog, Peter houdt ook vast aan de traditionele periode om het zouten te starten.

“Daarmee begin ik in het najaar, en op 3 november, de dag van de heilige Sint-Hubertus, begin ik te drogen, want dan is het buiten koud genoeg.” Dat is belangrijk, want het drogen gebeurt in het werkhuis.

Deze smaak heeft tijd nodig

“Het pure samenspel van zouten, rusten, drogen in het werkhuis – niet in een koeling – en langzaam rijpen geeft deze hesp zijn smaak.”

Langzaam is het juiste woord. Voor smaak is tijd nodig. Zouten vanaf september, gelijkmatig drogen van november tot maart, waarna de hespen nog extra tijd krijgen om te rijpen in de koelcel. Geen haar op het hoofd van Peter denk eraan het ooit anders te doen.

“Het manueel en ambachtelijk opvolgen van het rijpingsproces geeft me zeer veel voldoening, omdat ik weet dat het een weerslag heeft op de smaak.”

Net als vroeger wordt de ene hesp gerookt en de andere niet, naar gelang de bewaaromstandigheden en voorkeuren van de bereider.

“Langzaam zonder aromaten, met enkel eiken- en beukenhout”, vult Peter aan.  

Hesp met een Mexicaans jasje

Oude vleeswaren slaan nog steeds aan. Ook in een eigentijds jasje houden ze stand. “Zelf ben ik een groot liefhebber van een vers pistoletje, belegd met echte boter en een sneetje gedroogde hesp, maar onlangs verwerkte ik tijdens een evenement mijn boerenhesp in een tortilla. De jeugd likte duimen en vingers af.”

“Ik zeg altijd: het is een oud product, maar modern lekker.”

Erkenning van kwaliteit en traditie

De Kempense gedroogde en gerookte boerenhesp van Peter Van de Weyer ontvingen het prestigieuze label Streekproduct.be. Dat garandeert dat:

  1. ze bereid zijn met streekeigen grondstoffen;
  2. de bereiding in de streek van oorsprong gebeurt;
  3. ze ambachtelijk gemaakt worden, volgens de tradities van de streek;
  4. ze minstens 25 jaar bestaan;
  5. het producten met faam zijn, erkend door de lokale bevolking en het brede publiek


De smaak te pakken en benieuwd naar de andere erkende traditionele streekproducten van slagerij Van de Weyer? Of heb je een lekker recept met Kempense gedroogde of gerookte boerenhesp dat je graag met ons wilt delen? Laat het zeker weten via Facebook, Instagram of Twitter met #lekkervanbijons!

Nieuwsbrief

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.
  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel nieuw recept

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.

Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.