Aperitiefhapjes maken met streekproducten en Belgisch bier

Zit het in het water of hangt het in de lucht? Wat zeker is, is dat streekproducten en streekbieren een prachtig duo vormen. Apart zijn ze heerlijk, samen zijn ze magisch.

Aperitiefhapjes maken met streekproducten is daarom altijd een schot in de roos. De smaken passen van nature goed samen.

Een scampi-aperitief met cava? Dat is zó jaren 2000. De lekkerste luxe schuilt immers bij ons om de hoek, dichtbij en verrassend lekker. Hoewel, zo verrassend is dat niet. Onze streekproducten kennen een lange traditie en Belgisch bier staat wereldwijd op nummer 1.

Jo Van Caenegem maakte vijf aperitiefhapjes, één uit elke Vlaamse provincie, en serveert er een passend streekbier bij. Jo is coördinator van het kwaliteitslabel STREEKPRODUCT.BE voor Vlaamse traditionele streekproducten. 

Uit Oost-Vlaanderen: hapje met gerookt paardenvlees en geitenkaas

“Dat is het mooie aan streekproducten, ze zijn lekker op zichzelf”, steekt Jo van wal. “Ze zijn meteen klaar voor het aperitief. “Neem nu het Oost-Vlaams gerookt paardenvlees in dit hapje, het zouten en roken gebeurt als sinds 1898 op dezelfde traditionele wijze. Als het marcheert, dat moet je niets veranderen, hè,” lacht Jo.

Kaasmaker Le Larry uit Destelbergen maakt een romige rauwmelkse geitenkaas met een zachte smaak. Een prima contrast bij het rokerige vlees. “Drink daar een glas Buffalo bij en je weet niet wat er gebeurt.” Buffalo is een streekbier van hoge gisting uit Sint-Lievens-Esse met een licht gebrande smaak, ergens tussen bitter en zoet. “In de regio zeggen ze: ‘voor mij een Eskens bruintje’.”

Ga aan de slag met deze streekproducten uit Oost-Vlaanderen

Hapje met gerookt paardenvlees en geitenkaas

Uit West-Vlaanderen: zeebeschuit met boerenpaté

Laat je niet misleiden door de naam, Oostendse zeebeschuit is een harde koek en geen beschuit. “Geen visser die vroeger de Noordzee opging zonder. Ik vind ze fantastisch met een laagje echte boerenpaté uit Veurne”, vertelt Jo enthousiast. “Simpel, maar subliem. Een beetje postelein, tuinkers of veldsla maakt dit aperitiefhapje helemaal af. Als aperitief koos ik een fris kriekenbier, een drank uit Zuid-West-Vlaanderen. Dit is een lokaal Vlaams roodbruinbier waaraan krieken werden toegevoegd. Het streekbier heeft daardoor een echte kriekensmaak. De zoetzure smaak past perfect bij paté. Dit is een biertje dat je móet proeven.”

Proef deze streekproducten uit West-Vlaanderen

Zeebeschuit met boerenpaté

Uit het Mechelse: crumble van zwarte pens, bloemkool en speculaas

“Crunchy klasse, zeg ik altijd over dit aperitiefhapje, een absolute favoriet bij ons in huis. Maakt niet uit wat voor weer het is, als ik dit hapje op tafel zet is het altijd feest. Slagerij Coppens-Dirix uit Zemst is bekend om zijn pensen. Vooral de kruiding valt op, flink wat kruidnagel en piment maken dit streekproduct uniek. Bloemkool uit het seizoen is sowieso lekker crunchy, maar de combinatie met speculaas uit Bornem is ‘wauw’.” Gouden Carolus Classic is een klassieker in elk opzicht. Brouwerij Het Anker uit Mechelen is een van de oudste brouwerijen van het land en het huidige recept scheert al hoge toppen sinds de jaren ’60 van de vorige eeuw. De smaak bevat sinaas, passievrucht en karamel. De afdronk is kruidig en droog. “Samengevat, een fantastisch bier,” lacht Jo.

Ontdek de lekkere streekproducten uit Mechelen en omstreken.

Crumble van zwarte pens, bloemkool en speculaas

Uit Vlaams-Brabant: mandjeskaas met rauwe groenten

“Aperitiefhapjes maken was nooit eenvoudiger.” De mandjeskaas uit Beersel is een vaste magere verse kaas met een korrelige structuur, grove peper en zout erover en klaar!” Een originele dip voor krakend verse groentjes zoals radijs, wortel, selder en lente-ui. “Walschot is trouwens de laatste kaasmaker die de mandjeskaas nog maakt.” Al vijf generaties lang maken ze het streekproduct volgens de originele methode van honderden jaren geleden. “Daar hoort een Belgisch bier bij met een even rijke geschiedenis.” Bij het maken van Oude Kriek uit Beersel worden krieken toegevoegd aan Lambiekbier, een werkwijze die al vijfhonderdjaar bestaat. “Brouwerij de 3 fonteinen brouwt het streekbier volgens de traditionele methode.”

Zet je tanden in deze streekproducten uit Vlaams-Brabant

Mandjeskaas met rauwe groenten

Uit Limburg: boekweitpannenkoek met waterkers

“Ik bak deze boekweitpannenkoeken met waterkers regelmatig als aperitiefhapje. Je dient ze warm op in hapklare stukken met Limburgse stroop. Wat zou je nog meer kunnen wensen? Ik koos Ops-ale als aperitiefdrank. Dit is het Kempense antwoord op de Antwerpse en Brabantse ales. Brouwerij Oppiter bij Bree maakt er al sinds de jaren ’30 furore mee.”

Proef deze lekkere Limburgse streekproducten.

Boekweitpannenkoek met waterkers

Aperitiefhapjes met traditionele streekproducten: da’s echt genieten

Alle ingrediënten in de aperitiefhapjes van Jo kregen het officiële kwaliteitslabel STREEKPRODUCT.BE. Dat betekent dat ze al generaties gemaakt en gesmaakt worden in de regio en bereid worden met streekeigen producten, vakmanschap en traditie. 

Ontdek de streekproducten uit jouw regio: zalig zoet en heerlijk hartig.

Probeerde jij een van onze aperitiefhapjes? Of heb je nog tips of recepten die je graag met ons wil delen? Laat het dan zeker weten via onze Facebook-pagina, op Twitter of via een leuke foto op Instagram met #lekkervanbijons!

Instagram @lekkervanbijons

Nieuwsbrief

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.
  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel nieuw recept

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.

Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.