Ambachtelijke geitenkaas en Ganda Ham: een Oost-Vlaamse topcombinatie

Ambachtelijke geitenkaas en Ganda Ham: een Oost-Vlaamse topcombinatie

Dirk Cornelis houdt van pure smaken. De man achter Ganda Ham en de geitenkaasjes van Le Larry is een échte ambachtsman. Als slagerszoon wist hij de omzet van het familiebedrijf te vermenigvuldigen door terug te grijpen naar oude methodes om opnieuw artisanale Vlaamse boerenham te maken. Zijn Ganda Ham is vandaag erkend als Vlaams streekproduct en is populair in België maar ook ver daarbuiten. Zo’n 10 jaar geleden werd Cornelis eveneens zaakvoerder van Le Larry, een bedrijf dat ambachtelijke biologische geitenkaas maakt. De fameuze rauwmelkse geitenkaasjes zijn, net zoals Ganda Ham, vandaag erkend als traditioneel streekproduct.

Ganda Ham

Zowel Ganda Ham als de geitenkaas van Le Larry zijn erkende traditionele streekproducten. Is dat belangrijk voor jullie?

“Dit is van het allerhoogste belang. Onze missie luidt “rendabel groeien met kazen van Le Larry, erkend en herkend door de consument als topkwaliteit.” Er gaat niets boven een handgeschepte crottin natuur van Oost-Vlaamse biogeitenmelk.

En wat de Ganda Ham betreft geldt dit ook. Er zijn nog te veel mensen die denken dat Ganda Ham één of andere Spaanse ham is. Ganda staat prima tussen Parma en Serrano, maar het is gewoon afgeleid van de oude naam van Gent. We brengen een lokaal en puur product op basis van twee ingrediënten namelijk ham en zeezout. De varkens die voor onze ham gebruikt worden komen allemaal van Belgische bodem en zijn makkelijk te traceren. Dat vinden we heel belangrijk.”

Geitenkaas en Ganda Ham, een goed huwelijk?

“De uitbreiding van ons bedrijf met Le Larry is niet toevallig. Het betekende voor ons een welgekomen afwisseling in ons werk. Bovendien zijn er heel wat gelijkenissen tussen de twee producten. Zowel de geitenkaas als de Ganda Ham zijn natuurlijke producten, vervaardigd op ambachtelijke wijze, zonder bewaarmiddelen of kleurstoffen.”

Handgeschepte crottin

Jullie handgeschepte crottin wordt gemaakt met biologische melk. Waarom die keuze?

In 1999 was Le Larry het eerste Belgisch bedrijf dat verse biologische geitenkaas op de markt bracht. Maar wij verwerken in ons bedrijf zowel biologische als niet-biologische geitenmelk. Daarmee spelen we met ons productgamma in op wat de klanten wensen te kopen. Bio is geen ééndagsvlieg en zal in de toekomst zonder twijfel belangrijk blijven.

Waarom moeten we kiezen voor jullie producten?

“In de eerste plaats kies je in ons geval voor producten waarbij kwaliteit en smaak boven alles staan. We laten de kwaliteit van onze ingrediënten de ruimte en de tijd om tot een heerlijk eindproduct te komen. Het zijn dus zuivere producten waar we quasi niets aan toevoegen behalve ons vakmanschap. Je proeft de nuances van het vlees of de melk. Dat en niets anders. Met onze producten kies je voor eerlijke, ambachtelijke en pure producten. Het zijn producten met een lokaal, Belgisch verhaal want we kiezen bewust voor verse ingrediënten en voor Belgische grondstoffen. Zo kruipen er minder voedselkilometers in onze producten.”

Heb jij nog tips of recepten om te koken met traditionele streekproducten? Laat het ons weten via Facebook, Instagram of Twitter met #lekkervanbijons.

Nieuwsbrief

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.
  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel nieuw recept

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.

Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.