
Voor de Moorse spiesjes
- 200 g mignonette
- 1 dl olijfolie
- 1 teentje knoflook
- 2 el sherryazijn
- platte peterselie
- 2 koffielepels komijn
- 1 koffielepel kurkuma
- 1/2 koffielepel cayennepeper
- 1/2 koffielepel gerookt paprikapoeder
- peper en zout
Voor de toast met tapenade
- 4 plakjes licht gerookte ham
- 1 stokbrood
- 1 vers geitenkaasje
- 2 el puree van zwarte olijven (In plaats van zwarte olijven kan je voor de toast ook groene of rode pesto gebruiken, nootjes of honing.)
- olijfolie
- 1 citroen
- peper en zout
Voor de paprikasalsa
- 2 rode paprika's
- 1 zoete ui
- 1 teentje knoflook
- 1 el tomatenpuree
- een scheutje witte wijn
- olijfolie
- een snuifje gerookt paprikapoeder (gerookt paprikapoeder vind je in de supermarkt onder de naam 'pimenton de la vera'. Je kan ook gewoon paprikapoeder gebruiken, maar dan krijg je minder die typische warme gebrande toon in je gerecht.)
- peper en zout
- cayennepeper
- tijm
Voor de gehaktballetjes
- 200 g gehakt
- 2 el gele rozijnen
- een handvol geschaafde amandelen
- verse tijm
- een snuifje cayennepeper
Voor de Moorse spiesjes
Warm de olijfolie op.
Vijzel intussen de komijn en voeg er de kurkuma, cayennepeper en paprikapoeder bij.
Doe dit bij de warme olijfolie, roer goed door en haal van het vuur.
Door de warmte geven de specerijen makkelijker hun aroma's vrij.
Snijd de mignonette in dunne plakjes en dan nog eens middendoor.
Snipper de knoflook en voeg bij de marinade.
Roer er ook de sherryazijn door en werk af met flink wat fijngesneden peterselie.
Kruid met peper en zout.
Haal het vlees door de marinade en rijg het als vlagjes op houten spiesen.
Voor de paprikasalsa
Snijd voor de paprikasalsa de zoete ui fijn. Snipper de look.
Schil de paprika's en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes.
Warm een flinke scheut olijfolie op en stoof de ui en de look aan.
Roer er de tomatenpuree door en laat even meestoven.
Blus met witte wijn en voeg de paprika's toe.
Kruid met peper, zout, cayennepeper en gerookt paprikapoeder.
Laat een kwartiertje sudderen.
Voor de tapenade
Meng voor de tapenade de geitenkaas met de puree van zwarte olijven.
Kruid met peper en zout en een scheutje citroensap.
Roer er olijfolie door tot je een smeuïge massa bekomt.
Voor de gehaktballetjes
Snijd de rozijntjes fijn en voeg ze bij het gehakt.
Snijd wat tijm fijn en voeg met de geschaafde amandelen onder het gehakt.
Kruid met cayennepeper.
Meng goed en maak er balletjes van.
Werk de paprikasalsa op het laatste moment af met fijngesneden tijm.
Snijd schuine sneetjes van het stokbrood en rooster ze knapperig.
Bedek met tapenade en werk af met een plakje ham.
Rooster de gehaktballetjes en de spiesjes.
Serveer alles met de salsa