Witloof op Indische wijze met koftaballetjes en kroepoek van witloof

Number of persons
Aantal personen

4

Preparation time
(Voor)bereidingstijd

(120) 20

Lekkere balletjes van gemengd gehakt op smaak gebracht met allerlei kruiden en verzacht met yoghurt. Ideaal met witloof op indische wijze. Serveer met kroepoek. 

Ingrediënten

Voor het witloof

  • 400 g grondwitloof
  • ½ ui grof gesnipperd
  • 2 cm gember fijngehakt
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • ½ rode chilipeper zonder zaadjes fijngehakt
  • 4 el arachideolie
  • 1 tl zwarte komijnzaadjes
  • 1 tl kurkuma
  • 2 el sinaasappelsap
  • peper, zout en suiker naar smaak
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl korianderpoeder
  • een mespunt chilipoeder
  • 20 g boter
  • pijpajuin en korianderblaadjes als versiering

Voor de koftaballetjes

  • 500 g gemengd gehakt
  • 1 ui fijngehakt
  • 3 cm gember fijngehakt
  • 2 tenen knoflook fijngehakt
  • 1 groene chilipeper, zonder zaad en fijngehakt
  • 15 g korianderblaadjes, fijngehakt
  • 2 el volle Griekse yoghurt
  • 2 tl komijnpoeder
  • 1,5 tl korianderpoeder
  • 2 tl garam masala
  • peper en zout
  • een beetje olie

Voor de kroepoek

  • 125 g witloof
  • 150 g tabiocameel
  • peper en zout
  • zonnebloemolie

Recept

Voor de koftaballetjes:

Meng alle ingrediënten voor de koftaballetjes.

Kneed met de hand goed door elkaar.

Dek af en laat 2 uur rusten in de koelkast.

Rol tot stevige balletjes.

Bak in de oven op 180°C.

Voor de kroepoek (bij voorkeur een dag op voorhand klaar te maken):

Pureer het witloof.

Meng met peper, zout en het tabiocameel.

Kneed tot een dik deeg.

Vorm rolletjes van het deeg en stoom gedurende 45 minuten.

Laat afkoelen.

De volgende dag: snijd in zeer dunne plakjes.

Leg de plakjes op een ovenschaal en laat in de oven drogen op 40°C à 60°C.

Frituur de kroepoek goudbruin in olie.

Voor het witloof:

Snijd het witloof – zonder het harde deel – schuin in repen.

Besprenkel met sinaasappelsap.

Bak gember, knoflook, ui en chilipeper glazig in olie, in een wok.

Bak het komijnzaad en de kurkuma 1 minuut mee.

Voeg het witloof toe en roerbak tot het witloof voldoende gaar, maar nog krokant is. Voeg de overige specerijen en eventueel wat suiker toe.

Werk af met boter, peper en zout naar smaak.

Snijd de pijpajuin in fijne julienne.

Leg in ijswater zodat ze opkrullen.

Schik alles op het bord. Werk af met pijpajuin en korianderblaadjes. Serveer!

Nieuwsbrief

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.
  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel nieuw recept

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.

Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.