Varkenskroontje met bosbessen

Claudia Allemeersch
4
90
  • 1 varkenskroontje van 500 g
  • look
  • 500 g zwarte aalbessen of bosbessen
  • 250 ml droge witte wijn
  • 2 takjes tijm
  • 1 takje rozemarijn
  • peper en zout
  • 4 dikke sneden volkorenbrood
  • 6 el arachideolie
  • 40 g boter

Laat het varkenskroontje een paar uur vooraf op kamertemperatuur liggen.

Kruid het vlees met peper en zout en kerf met een vlijmscherp mes ondiep in de spekzijde van het kroontje. Steek er de lookstukjes in.

Snijd met een scherp mes de botten van het vlees, behalve aan de uiteinden. Zo ontstaat een holte om de helft van de bessen in te stoppen.

Leg het kroontje in een ovenschaal met de speklaag vanboven. Strijk het vlees in met wat olie.

Beleg het vlees met de takjes rozemarijn en tijm.

Bak het vlees in een oven van 220 °C gedurende 20 minuten. Verlaag de temperatuur daarna naar 200 °C en laat het vlees voort bakken gedurende 1 uur. Haal het vlees uit de oven en houd het warm onder folie. Laat het nog een 15-tal minuten rusten.

Blus de ovenschaal met de wijn en de rest van de bessen, kruid goed met peper en zout en laat het vocht zachtjes opkoken. Laat 10 minuten sudderen.

Zeef de saus en werk op met enkele klontjes koude boter.

Versnijd het kroontje in koteletjes en dien op met geroosterd bruin brood, bessen en saus.

Nieuwsbrief

  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.