Varkenskotelet Blackwell en Gegrilde Spiering

4

Voor de varkenskotelet Blackwell

  • 4 filetkoteletten
  • boter
  • nootmuskaat
  • peper en zout
  • 4 el Belgische pickles
  • 1 dl witte wijn
  • 1 dl bruine fond
  • 1 dl room

Voor de gegrilde spiering

  • 4 dunne varkensspieringen
  • olijfolie
  • peper en zout
  • Italiaanse kruidenmengeling
     
Een randje vet bevochtigt het varkensvlees tijdens het bakken en vermijdt dat het uitdroogt. Resultaat: een mals en sappig stukje vlees met meer smaak. Na het bakken kan het vetrandje weggesneden worden.

Voor de varkenskotelet Blackwell

Haal het vlees enige tijd op voorhand uit de koelkast.
Dit om te vermijden dat het schrikt in de hete pan en zich gaat opspannen.
Dep het vlees droog om een mooier korstje te krijgen.
Doe de boter in de hete pan en wacht tot het schuim is weggetrokken voor je de kotelet erin legt.
Kruid intussen het vlees met peper, zout en - net als grootmoeder - een vleugje nootmuskaat.
Dit ondersteunt de smaak van het varkensvlees.

Laat het vlees 2 minuten bakken op hoog vuur vooraleer je het omdraait.
Alleen zo krijg je een mooi korstje en de lekkere smaak van goed gebakken vlees.
Bak ook de andere kant 2 minuten op hoog vuur.
Verlaag dan het vuur om rustig verder te garen en het vlees sappiger te houden.
Haal het vlees net voor het volledig doorgegaard is uit de pan en laat het rusten op een warm bord, afgedekt met aluminiumfolie.

Giet het vet uit de pan weg en blus met de wijn en de fond.
Schep er de pickles bij en laat even doorkoken.
Giet er de room bij en laat de saus binden.
Monteer met enkele klontjes koude boter.
Tuinkers is hier erg lekker bij.

Gegrilde spiering

Haal het vlees enige tijd op voorhand uit de koelkast.
Dit om te vermijden dat het schrikt in de hete grillpan en zich gaat opspannen.
Strijk het vlees in met olijfolie en kruid met peper en weinig zout.

Laat de grillpan intussen gloeiend heet worden.
Leg het vlees schuin in de pan.
Draai het na een minuut een kwartslag om mooie ruitjes te vormen.
Draai het pas na nog een minuut op de andere zijde en herhaal de handelingen.
Kruid pas op het laatste moment met groene kruiden.

Haal de grillpan van het vuur en laat de spiering nog een tweetal minuutjes nagaren in de pan.

Ovengebakken aardappelen zijn hier heerlijk bij.

Nieuwsbrief

  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.