Varkenshaasje met Hamont-Achelse Ambassadeurs

1

Voor de marinade:

  • 2 slp olijfolie
  • 1 takje verse thym
  • ½ blad laurier
  • 1 takje marjolein
  • 2 bl salie
  • peper en zout 

Voor de saus:

  • 1 wortel
  • 1 sjalot
  • 1 takje thym
  • 2 bl salie
  • ½ blokje rundsbouillon
  • 1 klp Balsamico
  • 1 goed glas Achelse Trappist 9,5% donker

Voor de garnituur:

  • Boskoopappel
  • 50 g Catharinadal boter
  • 1 slp cassonade suiker
  • snuifje kaneel

Voor de aardappelgratin:

Eerst de marinade klaarmaken, olijfolie vermengen met de fijngehakte kruiden en peper en zout, goed kruiden!
De Boskoopappel wassen en onderaan gelijk snijden (ivm omvallen) en dan met de appelboor klokhuis verwijderen. Catharinadal boter, cassonade en kaneel mengen en de bekomen opening in de appel hiermee opvullen.
Horizontaal dient een volledige inkerving in de schil gegeven om openspringen te voorkomen en nadien in de oven plaatsen op 180°C +/- 20 min.

Vervolgens het varkenshaasje ontvliezen en “schillen” zodat men een plat stuk vlees bekomt.
Royaal bestrijken met de marinade, daarop de abrikozen en de in plakjes gesneden Achelse Blauwe Grevenbroecker schimmelkaas plaatsen.
Het haasje terug dichtrollen en bekleden met buikvlies en fixeren met tandenstokers of opbinden met keukentouw.
Nadien aanbakken in de pan en vervolgens bij de appel in de oven plaatsen.

De aardappelgratin bereiden als volgt: schijfjes aardappel ( +/- 1cm) samen met fijn gesneden ui en geperst lookteentje, room, nootmuskaat, peper en zout, beetgaar koken en vervolgens in gratinschotel doen en in de oven plaatsen bij de overige ingrediënten.

De groenten en kruiden voor de jus aanstoven, blussen met Achelse donkere Trappist 9,5% en +/- 15 min laten inkoken, zeven en verder tot gewenste dikte inkoken en nadien één koffielepel goede Balsamico toevoegen.

Het varkenshaasje dient uit de pan gehaald, even laten rusten, vet weggieten en dan de pan deglaceren met de jus.
Appel uit oven op bord plaatsen, een beetje van de gesmolten cassonadeboter erover gieten en de rest, naar smaak, bij de saus doen (deze is vrij bitter door de donkere Trappist).
Het varkenshaasje dient ontdaan van tandenstokers of keukentouw en schuin doormidden gesneden.

Het varkenshaasje wordt naast de appel geschikt, de saus wordt er rond gedresseerd en het geheel wordt geserveerd met de gratin.

Uiteraard drinken we hier een donkere Achelse Trappist van 9,5% met nagisting op de fles bij.

Smakelijk !

Fotograaf: Ine Steensels, receptenboekje Hamont-Achel 2011

Nieuwsbrief

  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.