Trio van paddenstoelen met gebakken forel

Geert Van Der Bruggen
4
  • 1 bakje Parijse champignons
  • 200 g paarse schijnridderzwam (pied bleu)
  • 100 g verse doperwten
  • 4 forelfilets van elk ongeveer 100 g
  • 2 jonge uitjes
  • 1 potje zure room
  • 1 citroen
  • olijfolie
  • boter
  • verse dragon
  • verse tuinkruiden naar keuze voor de garnering
  • peper en zout

Voor de pickles van beukenzwam:

  • 200 g beukenzwam
  • 1 dl rijstazijn
  • 3 dl water
  • 1 duimdik stuk verse gember
  • 1 chilipepertje
  • 1 el kerriepoeder

Breng voor de opgelegde beukenzwammen de azijn met het water aan de kook.
Snijd het pepertje en de gember grof en doe ze erbij.
Kruid met het kerriepoeder.
Laat even sudderen zodat de specerijen goed hun aroma's kunnen vrijgeven.
Kruid flink met zout.

Snijd de voet van de beukenzwam en snijd de steeltjes er stuk voor stuk af.
Verwijder de gember en de chili uit het kookvocht en leg er de paddenstoelen in.
Kook nog even op en zet dan de kookpan van het vuur.
Laat de beukenzwammen in het vocht afkoelen.

Blancheer de erwtjes en verfris ze onmiddellijk onder koud stromend water.
Snijd de Parijse champignons in plakjes en vervolgens in reepjes.
Breng op smaak met olijfolie, citroensap, verse dragon, peper en zout.
Reinig de paarse schijnridderzwammen en snijd ze in vier.
Bak ze snel en hevig op in warme boter. Kruid met peper en zout.
Snipper de jonge uitjes en doe ze op het laatste moment bij de paddenstoelen met enkele druppels citroensap om de smaak te accentueren.

Bak de forel 2 minuten op de vleeskant.
Kruid met peper en zout en draai de filets om.
Haal de pan van het vuur, maar laat de vis er nog even in liggen om verder te garen.

Lepel telkens 3 lepeltjes zure room rondom de borden. Leg de forel in het midden.
Schik wat erwtjes op de zure room en werk het bord af met de paddenstoelen en verse tuinkruiden.
Rasp wat citroenschil over de vis als een frisse final touch.

Nieuwsbrief

  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.