Traag gegaard buikspek met ovengroenten

Thema
Number of persons
Aantal personen

6

Preparation time
(Voor)bereidingstijd

(75) 190

Heb je tijd en zin om uitgebreid te koken? Dan moet je zeker dit traag gegaard buikspek met ovengroenten eens proberen. De moeite meer dan waard!

Ingrediënten

Voor het buikspek:

  • 2 uien, in ringen
  • 1 el verse tijmblaadjes
  • 1 el rozemarijntakjes, fijngehakt
  • 2 tl zwarte peperkorrels, gekneusd
  • 1 el fijngehakte salie
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 2,5 kg buikspek
  • 100 ml kippenbouillon
  • olijfolie
  • fleur de sel

Voor de groenten:

  • 1 romanesco, in roosjes
  • 2 wortelen, in schuine reepjes
  • 2 pastinaak, in reepjes
  • 300 g krieltjes

Recept

Meng de verse tijm, rozemarijn en salie met de look, peperkorrels, snuifje fleur de sel en een scheut olijfolie. Wrijf hiermee de onderkant (het vlees) van het buikspek in. Wikkel in plastic folie en laat 1 uur marineren.

Verwarm de oven voor op 230°C.

Verdeel de uien over een grote braadslede en plaats er een rooster boven. Leg daarop het buikspek met het vel naar boven. Bestrijk het vel met olie en kruid met zout. 

Schenk 1 cm water in de braadslede en zet 12 minuten in de oven. Verlaag de oventemperatuur naar 170°C en rooster het vlees nog eens 2,5 uur. Voeg eventueel nog wat water toe zodat de uien niet aanbranden. 

Verhoog de temperatuur opnieuw naar 230°C en laat 15 minuten bakken tot het vel van het buikspek krokant is. 

Blancheer ondertussen de krieltjes en de groenten beetgaar in licht gezouten water. Giet af. 

Verlaag de oventemperatuur naar 160°C, schep het teveel aan vet uit de braadslee en schep alle groenten en krieltjes in de braadslede. Blus met de bouillon en zet nog eens 12 minuten in de oven.

Snijd het buikspek in plakjes en geef er de groenten bij.

Nieuwsbrief

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.
  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel nieuw recept

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.

Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.