Teriyaki saté met een zwarte bonensalade

Hoofdgerecht
Dagelijkse kost
4
50

Teriyaki is een bereiding op basis van soja, saké en suiker die veel smaak geeft en het vlees mooi doet glanzen. Ik werk voor de satés met groothoofd, een veelzijdig stuk vlees uit de dij van het rund.

Voor de teriyaki saté’s:

  • 400 g groothoofd van het rund
  • 1 teen knoflook
  • 40 g gember
  • 1/3 chilipeper
  • 2 eetlepels bruine suiker
  • 2 eetlepels kristalsuiker
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 4 eetlepels saké
  • ¼ limoen

Voor de bonensalade:

  • 200 g zwarte bonen
  • 100 g wakamé (zeewier)
  • 5 lente-uien
  • 1/3 Chinese kool
  • 100 g sojascheuten
  • 1 eetlepel opgelegde gember
  • 5 eetlepels rijstazijn
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 2 eetlepels sojasaus
  • enkele takjes koriander
In plaats van rijstazijn kun je ook witte wijnazijn gebruiken.

Voorbereiding:

Laat de zwarte bonen een nacht weken in koud water.
Laat de satéstokjes weken in koud water. Zo voorkom je dat ze in brand schieten tijdens het bakken.

Teriyakisaus:

Doe de bruine suiker met de witte suiker, de sojasaus en de saké in een steelpan en laat een beetje inkoken op een laag vuur.
Schil de gember en pel de knoflook. Rasp ze bij de saus.
Snipper of rasp de chilipeper en doe het bij de saus.
Doe het sap van de limoen bij de saus.
Laat de teriyakisaus afkoelen.

Bonensalade:

Kook de geweekte bonen gaar in gezouten water.
Snipper de wakamé, de lente-uien en de Chinese kool. Meng ze met de sojascheuten.
Snijd de opgelegde gember wat kleiner en doe het bij de groenten.
Roer een paar lepels teryakisaus door de groenten
Giet de bonen af en spoel ze onder koud stromend water. Laat ze uitlekken en doe ze bij de rest van de groenten.
Breng de salade op smaak met een flinke scheut rijstazijn, sesamolie en sojasaus.

Afwerken en serveren:

Snijd het vlees in dunne repen.
Marineer het vlees kort in de teriyakisaus.
Steek het vlees op satéstokjes.
Laat de barbecue (of een grillpan) goed heet worden. Bak de mini-brochettes en wrijf ze tijdens het bakken in met extra teriyakisaus.
Serveer de satés met de bonensalade en werk af met pluksels koriander.

Nieuwsbrief

  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.