Tartiflette met Mechelse koekoek

4
  • 1 Mechelse koekoek
  • 2 lookteentjes, ongepeld
  • 500 g aardappelen
  • 120 g abdijkaas
  • 100 ml room
  • 4 sneden rauwe ham 
  • 2 speculaaskoekjes, verkruimeld
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • olijfolie
  • 2 rode bietjes, geraspt
  • 1 appel, geraspt of in blokjes gesneden
  • 1 eetlepel xeresazijn
  • 1/4 eetlepel hazelnootolie
  • 200 ml gevogeltefond
  • tijm
  • laurier
  • 6 jeneverbessen 
  • nootmuskaat
  • peper en zout

Schil de aardappelen en kook ze voor 4/5 gaar. Snijd ze in schijfjes.

Stoof de ui samen met de lookteentjes. Verwijder daarna de lookteentjes.

Neem een ruime ovenschotel en schik hierin eerst een laag aardappel, ui, rauwe ham, terug een laag aardappel en eindig met een laag kaas. Kruid met peper, zout en nootmuskaat. Overgiet met room en gaar gedurende 15  à 20 minuten in een oven van 180°C.

Kruid de Mechelse koekoek royaal met tijm, peper en zout. Kruid ook de binnenkant en voeg de laurierblaadjes en de geplette jeneverbessen toe. Overgiet met wat olijfolie en gaar in een oven van 180°C gedurende 1 uur.

Meng de rode biet met de appel en maak deze salade aan met xeresazijn en hazelnootolie. Kruid met peper en zout.

Haal de Mechelse koekoek uit de oven en verwijder het overtollige vet uit de pan. Deglaceer de pan met de gevogeltejus of fond en laat even inkoken.

Versnijd de Mechelse koekoek, schik op de borden en nappeer met saus. Verdeel de tartiflette.

Garneer de borden met een streep verkruimeld speculaas.

Nieuwsbrief

  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.