Tajine van zoete aardappel en wortel met yoghurt ‘massala’

Hoofdgerecht
Dagelijkse kost
4
30

De specerijen zorgen ervoor dat je het lekker warm krijgt van deze vegetarische tajine. ‘Garam massala’ betekent letterlijk warme specerijenmengeling met onder andere kruidnagel, laurier, peper, kardemom, steranijs, kaneel, rozenblaadjes en cayennepeper.

  • 2 wortelen
  • 2 zoete aardappelen
  • 1 ui
  • 3 stengels lente-ui
  • 1 teen knoflook
  • 1/5 bussel koriander
  • 2 blikken kikkererwten
  • 100 g gedroogde dadels
  • 400 ml yoghurt
  • 1 l groentebouillon
  • olijfolie
  • een handvol krokante uitjes
  • 3 eetlepels tandoori
  • 2 koffielepels sambal
  • garam masala
  • komijnpoeder
  • kurkuma
  • 1 kaneelstok
  • 1 steranijs
  • peper
  • zout
Een authentieke tajine in aardewerk moet je voor het eerste gebruik een nacht in water weken. Zo zorg je ervoor dat ze geen vocht doorlaat of barst bij het eerste gebruik.

Verwarm de groentebouillon.
Verwarm een flinke scheut olijfolie in een tajine.

TIP: Als je geen tajine hebt, kun je dit natuurlijk ook klaarmaken in een gewone kookpot.

Pel de ui en snijd hem in grote stukken. Stoof in de olijfolie.
Pel en snipper de knoflook. Plet de tenen met een mes en doe ze bij de uien.
Schil de wortelen en snijd ze in stukken. Schil de zoete aardappelen en snijd ze in blokjes. Doe de wortelen en de aardappelen in de tajine.
Giet de kikkererwten af en spoel ze onder koud water. Doe ze bij de rest van de groenten.
Kruid met een snuif garam masala, komijn en kurkuma. Leg de kaneelstok en de steranijs in de tajine. Kruid met peper en zout.
Giet de warme bouillon bij de groenten. Zet een deksel op de tajine en laat 20 tot 25 minuten garen op een matig vuur.
Meng de yoghurt met tandoori, sambal en een snuifje zout.
Ontpit de dadels en snijd ze in stukken. Doe ze 10 minuten voor het einde van de kooktijd bij de tajine.

TIP: Wil je couscous bij de tajine? Strooi de gewenste hoeveelheid in de tajine wanneer je er de dadels bij doet. Er zit voldoende vocht in de tajine om de couscous te laten wellen.

Maak de lente-uien schoon en snipper ze fijn. Haal de blaadjes van de koriander.

TIP:  Geen korianderfan? Gebruik dan platte peterselie.

Werk de tajine af met lente-ui, koriander en krokante uitjes. Geef er de pittige yoghurtsaus bij.

You must have Javascript enabled to use this form.

Nieuwsbrief