Sushi-assortiment met witloof

4
  • 2 stronkjes witloof
  • 2 stronkjes roodloof
  • 5 stuks norivellen
  • 250 g gerookte zalm in fijne schijfjes gesneden
  • sojasaus
  • wasabipasta
  • sushi-su (sushi-azijn)
  • sushi-gohan (sushi-rijst)
  • suikerwater

Benodigdheden

  • bamboematje
  • natte en droge keukenhanddoek
In plaats van gerookte zalm kan je ook gepelde garnaaltjes nemen of stukjes krab of koude, voorgekookte scampi. Voor extra kleur in de vulling kan je ook werken met komkommerreepjes en wortelen.

Voor de Sushi-su (azijn) en Sushi-gohan (rijst)

Bekijk  HIER  hoe je Sushi-su en Sushi-gohan klaarmaakt.

Voor de witloof-roodloof

Kuis het witloof en houd het heel.
Laat 15 minuten zachtjes stoven onder deksel in wat suikerwater met een scheutje sojasaus erbij.
Draai het vuur open en blus af met een scheutje sushi-su. Zet het vuur direct uit en laat zonder deksel afkoelen.
Snijd het witloof daarna in de lengte in 6 lange repen.

Kuis het roodloof en haal er voorzichtig een 10-tal buitenblaadjes vanaf.
Was ze voorzichtig en doe ze in een gesloten potje zodat ze krokant blijven.
Snijd de rest in de lengte in fijne julienne.
Bewaar eveneens in een gesloten potje.

Voor de Hosomaki (kleine sushirollen)

Snijd de norivellen in de helft.
Leg een half vel op het bamboematje.
Bevochtig eerst je handen met een natte doek en verdeel dan een dunne laag sushi-rijst over het norivel.
Leg een witloofreep in het midden van de rijst en bestrijk het met een beetje wasabi.
Leg hierop fijne schijfjes gerookte zalm en roodloofreepjes.

Rol het geheel met behulp van het bamboematje op.
Druk het matje lichtjes dicht en laat het rolletje enkele seconden in het matje rusten.
Haal het rolletje eruit, leg het opzij en dek af met een droge handdoek.
Vul de andere norivellen op dezelfde manier.

Snijd elk rolletje voor het serveren met een vochtig mes in acht gelijke stukken.

Serveertip:
Presenteer de sushi rechtop, met de doorsnede naar boven in een roodloofblaadje.

Bereiding Futomaki (grote sushirollen)

Gebruik hele norivellen en ga verder op dezelfde wijze te werk als bij de hosomaki of kleine sushirolletjes.
Combineer voor de vulling het witloof met andere ingrediënten zoals komkommer.

Snijd de rollen ook in acht gelijke stukken en presenteer ze op een bord, samen met de hosomaki.

Serveertip:
Presenteer enkele sushisoorten. Met de verschillende vormen, afwisselend van kleur, krijg je een prachtig bord met een heerlijk sushi-assortiment. Garneer met gari-shoga en een takje peterselie.
Zet een serveerschaal met verschillende sushi's in het midden van de tafel en voorzie per persoon een klein bordje om de sushi's op te leggen. Iedereen kiest en neemt zelf de gewenste sushi's en legt ze eerst op zijn eigen bordje.
Elke gast heeft een potje met een beetje sojasaus, waarin de sushi's met de kant van de vis kunnen gedipt worden.
Eet een sushi met de hand of met stokjes.
 

Nieuwsbrief

  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.