Stoofpot van varkensschouder met groentjes en gedroogde abrikozen

Hoofdgerecht
Dagelijkse kost
4

Vraag je slager om een gebraad uit de schouder van het varken. Dit stuk wordt meestal gebruikt als ‘draadjesvlees’ voor pulled pork bijvoorbeeld, maar het kan prima als gebraad en heeft veel smaak.

  • 1 kg varkensschouder
  • 3 wortelen
  • 800 g aardappelen
  • 2 sjalotten
  • 1 teen knoflook
  • een bussel veldsla
  • 250 g gedroogde abrikozen
  • boter
  • 2 dl witte wijn
  • mosterd
  • 1 tak salie
  • 2 kruidnagels
  • enkele takjes tijm
  • 3 blaadjes laurier
  • peper
  • zout

Verwarm de oven voor tot 160 °C.

Smelt een klont boter in een grote stoofpot.
Kruid het vlees aan alle kanten met peper en zout. Kleur het in de stoofpot op een zacht vuur.

Pel de sjalotten en snijd ze in stukken. Kneus en pel de knoflook. Snipper de tenen en plet ze. Schil (of was) de wortelen en snijd ze in stukjes.
Haal het vlees uit de stoofpot en doe er de groenten in. Laat ze even stoven en voeg er dan de abrikozen aan toe. Laat ze mee stoven.
Leg de tak salie bij de groenten. Kruid met kruidnagels, tijm en laurier.

Leg het vlees weer in de stoofpot en bevochtig met de witte wijn. Zet een deksel op de stoofpot.
Laat het vlees 2 uur garen in de voorverwarmde oven.

Schil de aardappelen en kook ze gaar in water met een snuifje zout. Giet ze af en laat ze afkoelen.
Smelt een klont boter in een pan. Bak de aardappelen.

Spoel de veldsla. Meng hem met een likje olijfolie en een scheutje balsamico-azijn. Breng op smaak met peper en zout.
Haal het vlees uit de oven. Giet eventueel een beetje water in de pot om de aanbaksels los te maken.

Snijd het vlees in plakken.
Serveer een plak varkensschouder met de gebakken aardappelen en wat veldsla. Schep er de gare groenten en abrikozen over. Geef er een lepel mosterd bij.

You must have Javascript enabled to use this form.

Nieuwsbrief