Steak Madeira met gebakken aardappelen en wortelen

4
50

Voor dit gerecht gebruik je het liefst wit-blauw Belgisch rundvlees, vlees met heel weinig binnenvet waardoor het een heel specifieke smaak heeft. Er horen speciale aardappelen, een waterkerssalade en een fluwelen madeirasaus bij.

Voor de pommes Anna:

  • 800 g aardappelen
  • 1 teen knoflook
  • olijfolie
  • enkele takjes rozemarijn
  • enkele takjes tijm
  • peper
  • zout

Voor de steak Madeira:

  • 600 g biefstuk
  • 250 g champignons
  • 1 sjalot
  • 1 teen knoflook
  • 2 tomaten
  • 40 g tomatenpuree
  • een scheut madeira
  • 5 dl bruine fond
  • boter
  • enkele takjes dragon

Voor de salade:

Haal het vlees uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen.

Pommes Anna

Verwarm de oven voor tot 180 °C.
Was de aardappelen grondig en snijd ze in plakken.
Schik de aardappelen in een ovenschaal. Kruid met peper en zout. Schenk er olijfolie over.
Kneus en pel de knoflook. Snijd de teen niet te fijn en doe de stukjes bij de aardappelen. Rits de blaadjes van de tijm en de rozemarijn en snipper ze fijn. Schep de aardappelen, look en kruiden goed door elkaar.

TIP: Je kan ook gedroogde tijm en rozemarijn gebruiken.

Zet 30 minuten in de voorverwarmde oven.

Steak Madeira:

Kruid de steak met peper en zout.
Smelt een klont boter in een pan. Korst het vlees aan beide kanten enkele minuten aan. Als de boter te bruin wordt, voeg je een klontje koude boter toe.
Verpak de steaks in aluminiumfolie en draai ze om. Laat ze rusten. Giet de vleesjus niet weg.

Borstel de champignons schoon en snijd ze in vier. Smelt een verse klont boter in de pan en bak de champignons.
Pel en snipper de sjalot. Kneus en pel de knoflook. Snipper de teen fijn en plet met een mes. Doe de sjalot en de knoflookpulp bij de champignons.

Snijd een kruisje in de bovenkant van de tomaten. Dompel ze in kokend water en pel ze. Snijd ze in vier en verwijder de pitten. Snijd het vruchtvlees in blokjes.

Doe de tomatenpuree bij de champignons en laat even meebakken. Blus met de madeira en laat droogkoken. Voeg er de bruine fond aan toe.
Kruid de saus met peper en zout.
Rits de blaadjes van de dragon en snipper ze fijn.
Doe de tomatenblokjes en de dragon bij de saus.
Giet de jus die uit het vlees gekomen is bij de saus.

Salade:

Was de waterkers en laat uitlekken in een vergiet.
Breng de salade op smaak met olijfolie en rode wijnazijn.

 

Snijd het vlees in dikke plakken. Serveer de steak met de pommes Anna, de madeirasaus en de salade.

Nieuwsbrief

  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.